Læringsarbeid, lesing, skriving og regning: oppgaver med juletema
Det finnes svært mye materiell for læringsarbeid med lesing, skriving, regning og mer knyttet til jul som tema. Du kan se i jule-kategorien for en full oversikt, eller lese mer i dette innlegget.
Kortversjonen over mest nedlastet materiell kommer her, se flere detaljer videre i innlegget.
- Juleboken 1-7 (samlepakke)
- Lesebok FAKTA Julen
- Julepakken
- Jul i ulike land
- Omvendt julekalender (gratis)
- Myldrebilder jul - julegaver
- Lesebok START Det er jul
- Lesebok FAKTA Sankta Lucia
- Ord- og bildekort jul og juleevangeliet
- Lesespill julen
- Leseforståelse jul
- 24 Juledilemma
- Sankta Lucia fargelegging (gratis)
- En litt merkelig jul (julekalender)
- Julen - arbeidshefte
- Julenisse perling / brodering / Minecraft (gratis)
- Lesebok START Sankta Lucia
- Lesebok START Julerittet
- 24 Julegrubliser (julekalender)
- Ett tema - fere spill jul
Varierte arbeidshefter med repetisjon - juletema
Julebøker for hele barnetrinnet
Blant det mest brukte julemateriellet finner vi julebøkene. Det er nivådelte repetisjonshefter med variert innhold. De finnes for 1-2, 3-4 og 5-7.
Innholdet er variert, og det meste dreier seg om repetisjonsoppgaver i norsk og matematikk med ulikt fokus etter nivå på hefte. Noen stikkord i norsk er bokstaver, ord- og bildekobling, manglende bokstaver i ord, skrive ønskeliste, ord-i-ord, farg etter leseforståelse, labyrinter, ordkjeder, ordklasser, skrive julekort og andre skrivestartere.
I matematikk er det blant annet snakk om prikk til prikk, tallene 1-100, tallarbeid, tallinjer, klokke/tid, mattepyramide, symmetriske mønster, addisjonshjul, tallrekker, mengder og telling, dobling, gangehjul, brøk, tallfamilier, divisjon, måling, grubliser.
Omfattende julepakke
I tillegg finnes det en julepakke med svært variert innhold over 175+ sider. Oppgavene dreier seg om kobling av ord og bilde (dra strek), kryssord, ordsøk, trille terning og lage julefortelling, trill og farg bilder, lage egne fargeleggingsoppgaver, sudoku, strek til strek (bokstaver og tall kronologisk), designe julegenser, oppskrifter til perling / brodering / Minecraft, stigespill, summering og tallrekker, fire på rad-spill, telling / mengder, enkel kombinatorikk, lage mønster, symmetri, speiling, skriveoppgaver / skrivestartere.
Inne i julepakken følger det med stoff rundt juleevangliet (også tilgjengelig separat). I dette materiellet finner man nivådelt stoff: spørsmål og lesekort, helsidetekster med sammendrag, oppdelt tekst, leseteater og bildekort. Med andre ord - et stort utvalg! I tillegg til juleaktivitetene og juleevangeliet er det inkludert flere matchespill med f.eks små og store bokstaver, tall til 14, tall 1-100 mm.
Lesing med juletema
Nivådelt lesing er oppsummeringen for alt dette lesemateriellet. Lesebok FAKTA har nivå fra 0 (snakkebok / bhg) til nivå 6 (lettlest ungdomstrinn). Der er tilgjengelige tema om julen (bakgrunn og tradisjoner), Sankta Lucia, og tradisjonell julebakst i Norge. Lesebok START har fire nivå fra 0 (snakkebok) til nivå C (1.trinn og TPO). Der er tilgjengelige tema "Det er jul", "Julerittet" og "Sankta Lucia". Se mer om dem under.
I tillegg finnes det leseteater: "Den forsvunne julefølelsen" og parleseteater. De er på norsk og engelsk. Leseforståelse nivå 1 finnes også med tema jul.
Lesebok FAKTA Julen
Lesebok FAKTA Sankta Lucia
Lesebok FAKTA Julebakst
Lesebok START "Det er jul"
"Det er jul" er en lesebok på tre nivå og en pekebok på ett nivå - fire nivåer til sammen. Alle nivå har 12 sider og er dermed godt egnet for hefteutskrift. Teksten handler om Sia som skal skrive ønskeliste, og syns det er litt vanskelig. Heldigvis kan Avi hjelpe, han er så god på alt.
Lesebok START "Julerittet"
"Julerittet" er også lesebøker på fire nivå. Teksten handler om husnissen Finn som skal delta på et juleritt og må velge hvilket dyr han skal ri på. Han velger blant bondens hest, en elg, julebukk, kanin, grisunge og den raske grisen Gisse som er en premiegris. Finn tar Gisse ut på en prøvetur og så er løpet i gang. Kort tid senere er de begge i mål, hvordan gikk dette tro?
Lesebok START "Sankta Lucia"
"Sankta Lucia" følger samme nivå og struktur, men er faktabasert. Teksten handler om ulike barn som skal være Sankta Lucia i et luciatog. Vi får vite fakta om Lucias liv. De har på seg en hvit kjole og en krans med lys den 13. desember som er luciadagen. Lucia brukte en lyskrans på hodet så hun kunne bære ting i mørket. Lucia ble født på Siracusa på Sicilia ca. år 283 evt. Faren var rik og hun arvet farens rikdom. Hun var kristen og hjalp de fattige. Hun ble drept av romerne på grunn av at hun var kristen. men først skjedde det noe de mente var mirakler. Bålet hun skulle brennes på brant ikke. Hun fikk øynene tilbake etter at hun ble blindet. Da de ville flytte henne var hun for tung. Lucia døde på grunn av sin tro og ble derfor en martyr. Vi får lese litt om lussekatter, boller med safran som er et krydder fra krokus og luciatog. Jentene i et luciatog kalles for terner og guttene for stjernegutter.
I tillegg til de tre ovennevnte med juletema finnes det også to med vintertema. Karakterene er koblet i disse fortellingene, men de kan leses uavhengig av hverandre.
Lesebok START "Anni elsker snø"
"Anni elsker snø" handler om Anni som elsker snø. Hun elsker snø mer enn pai, pepperkaker, kringler eller varm kakao. Når hun er ute i snøen, ser hun ekornet Esko, og får ham til å hjelpe til med å lage en snømann. Esko leter etter gulrot og stein til snømannen, og finner i tillegg en lue og tre knapper. De ruller en snøball til en kjempestor ball. Anni pakker sammen en ball til hode og setter på steiner til øyne og gulrot til nese, og til slutt hatten. Snømannen får til slutt navnet Frost. Til slutt i fortellingen spionerer Anni på Esko som møter Eilo. De skal gå på skøyter. Anni følger etter og spionerer og kaster snøball på dem begge.
Lesebok START "Eilo tør til slutt"
Skriving med juletema
Det er mange varierte skriveoppgaver i både julebøkene og julepakken. Det finnes også arbeidshefter fra Lesevinduet: Julen 1 og Julen 2. Heftene er faktabasert og gir avkodingsøving og språktrening ved gjennomføring av oppgavene. Det er også ekstraressurser i heftet som for eksempel fargeleggingsark. Arbeidsheftene har ett lesenivå som tilsvarer leseheftenes og fagheftenes nivå 6 hos Lesevinduet og er fine å bruke som supplement til ordinærundervisningen. I heftet er det en hovedtekst, gitter, silhuetter, antonymer og synonymer, lukeord og luketekst, stavelsesarbeid og ordklassene verb og substantiv.
Skrivestartere med tema jul er også artige oppgaver (bilde 1 og 2). Jul i ulike land (bilde 3 og 4) er nivådelte minibøker med lesing og skriving knyttet til juletradisjoner i landene Norge, England, Mexico, Tyskland, Canada og Australia. I tillegg med tema kinesisk nyttår og indisk lysfest (divali). Både skrivestarterne og minibøkene er på bokmål, nynorsk og engelsk.
Myldrebildeserien er det mest nedlastede materiellet på Malimo - kanskje fordi det finnes hele 60 tema, og det har så variert innhold. Myldrebilder er spennende bilder der det skjer mye. De er gode samtalebilder for muntlig aktivitet, der man kan arbeide med språklig forståelse, ordklasser, lage spontane fortellinger, spørreord, let og finn mm. Det inneholder også lesetekst, pyramidelesing, regnefortelling, påstander og mye mer. Du kan finne Myldrebilde jul her.
Regning med juletema
Som nevnt tidligere i innlegget er det mye matematikk-innhold i både julebøkene og julepakken. I tillegg til disse er tellebestillingene svært populære! De finnes i to julevarianter: pepperkakehus og juletre, samt vintervarianten med snømann. Formålet med dette opplegget er å arbeide konkret med mengdeforståelse – på en kjekk måte. Det er med tre brett som elevene bruker for å bygge mengdene sine på. Du kan eventuelt vurdere å klippe ut figuren fra brettet. Dette bør lamineres for å vare i bruk. Pynten ligger på egne ark, og disse bør også lamineres før klipping. Husk at du ikke trenger å klippe ut alt selv. Fordel arbeidet på elevene og la dem øve med saks. Skriv ut litt ekstra så har du litt for «svinn». Ferdige og redigerbare bestillingskort følger med.
Ett tema - flere spill Jul er en samling med ulike spilltyper, alle knyttet til tema jul (bilde 1-3). Matematikkspillene er knyttet til addisjon, multiplikasjon, divisjon, oddetall og partall. Disse er redigerbare. I tillegg får man med bingo, memory, LOOP-spill, bildekort mm. Klypekort innen tallområde 1-20 finnes også med tema Jul og vinter 1 samt Jul og vinter 2.
Kalendere, aktiviteter, småprosjekter og spill med juletema
Bildet til venstre viser innhold fra en samling med ulike mandalas / zentangles med jule- og vintertema. Disse kan skrives ut i A4 for individuell fargelegging eller delt fargelegging på samme ark. Det kan man gjøre ved f.eks å tegne i fem minutter, og så sende den videre. Disse illustrasjonene er også forstørret og delt inn i deler for større samarbeidstegninger som kan henges opp på veggen. En flott førjulsaktivitet, gjerne som en del av en rolig start på dagen.
Blant julemateriellet ellers finner man Tannløs-spillkort, og ord- og bildekort (bilde 1 under). De er på norsk og engelsk, og har både tema jul og ord fra juleevangeliet. Det finnes et eget innlegg som gir mange gode råd og tips til variert bruk og læringsaktiviteter med ord- og bildekort - perfekt for TPO. Fargeleggingshefter (bilde 2) finnes i en enkel utgave gratis i ressursbiblioteket, samt i full versjon her.
Julekalendere med 24 luker
Det finnes også to artige julekalendere! Julegrublekalender (bilde 3) har 24 julegrubliser. Noen er knyttet til matematikk, andre til verden rundt oss, samt noen gåter. "En litt merkelig jul" (bilde 4) er en julekalender med en litt annerledes julehistorie fra dagens samfunn om hvordan noe av usikkerheten i verden rundt oss kan påvirke hverdagen vår og gi oss plutselige utfordringer, men også hvordan samhold og omtanke kan spille inn i livet til den enkelte, og en liten dose "overnaturlighet.". Julekalenderen inneholder en julefortelling som er inndelt i 24 kapitler, og er ment brukt til høytlesing i klassen som kalenderluker. Hvert kapittel, eller kalenderluke, inneholder en kort tekst med oppgaver på tre nivåer til hvert kapittel, som gjør at alle alderstrinn ved skolen kan delta i julekalenderen, enten om det gjennomføres muntlig eller skriftlig. Tips! La gjerne eldre elever lese dagens kapittel for yngre elever! ♥
Gåtekort, omvendt julekalender, juledilemma, perling og sanger
I tillegg til de varierte heftene finnes det også gåtekort med tema jul som er veldig populære (bilde 1). Les mer om gåtekort her. Omvendt julekalender (bilde 2) er også en flott aktivitet som man kan ha som lekse gjennom desember. Kalenderen kan redigeres og tilpasses til lokale forhold. Den er gratis for alle. "Ville du helst?" (bilde 3) er en artig aktivitet som elevene liker godt. Den inneholder 24 juledilemma og er flott for muntlig aktivitet. De fungerer også godt som skrivestartere. Du kan laste ned en gratis perle-oppskrift på stor og liten julenisse (bilde 4). Det finnes også mange flere slike oppskrifter i Julepakken. I tillegg finnes det mange julesanger som er illustrerte med bilder, samt med og uten tegnspråk. Disse sangene er Bjelleklang, Santa Lucia og På låven sitter nissen.
Små prosjekter med juletema
Det finnes over femti småprosjekter med tema jul og vinter. Du kan ta en titt på alle i samlekategorien. Dette er små, enkle prosjekter som krever lite ressurser for å gjennomføre. Mye kan lages med diverse rester fra K&H.
Kos dere så mye i juletiden med varierte arbeidsoppgaver og koselige læringsstunder!