Godt materiell for uteskole!

Uteskole er kjekt - særlig på finværsdager! I dette innlegget vil jeg dra frem noen serier med materiell som er særlig godt egnet både rent praktisk ut i fra format, og ikke minst med tanke på at tiden ute skal være lærerik. I tillegg anbefaler jeg å være raus med tid til fri lek og utforsking på uteskole. Det er mye magisk som skjer i samspill og i undring. 🙂 I dette innlegget setter jeg fokus på:

Ta gjerne en titt i denne kategorien for flere tips til uteskole!

På generelt grunnlag er det mye materiell som kan tas med ut. Å lese i solveggen eller under et tre er en fin opplevelse! Å sitte på en benk i skolegården og regne eller jobbe med engelsk, supert! Det er samtidig fint å få kombinert læring med å være i bevegelse når man er utendørs, da passer serier med kort egnet for natursti og lignende ekstra bra.

Leseserier som passer godt på uteskole!

I tillegg til materiellet som er listet opp ovenfor har Malimo en rekke leseserier som passer fint både om man er ute eller inne. Det meste a vlesemateriellet er differensiert i flere nivå. Det finnes lesestoff egnet fra tidlig leseopplæring og helt opp til lettlest ungdomstrinn:

  • Leseglød - tre nivå, fra ca. 3.trinn og oppover. TPO etter mellomtrinn. Inkl. faktakort, faktaark og quizkort. Emner fra samf, nat, KRLE og verden rundt oss. BM, NN og ENG.
  • Lesebok FAKTA - sju nivå fra snakkebok nivå 0 for alle og opp til nivå 6 som er lettlest u.trinn. Tema om sesongstoff + samf/nat/KRLE. Quizkort inkl. BM, NN og ENG.
  • Lesebok FIKSJON - følger samme struktur som Lesebok FAKTA, men med fiksjonstekster.
  • Kortlesing FIKSJON - korte fiksjonstekster med oppgaver som fokuserer på plot, sjanger og lesestrategier.
  • Lesebok START - for barn i leseopplæringen. Tre nivå + snakkebok. Gode 90%-hefter. Også egnet for høytlesing.
  • Lesestart og STL+ - kan brukes både med og uten STL+. Temarikt alternativ, varierte oppgaver, flere nivå. BM, NN.
  • Leseteater - både leseteater for gruppe og parlesing. Fiksjon og eventyr. BM, NN, ENG.

Gåtekort - lett å ta med på uteskole

Gåtekort er en allsidig læringsaktivitet som kan brukes på mange ulike måter. Kortene fås på bokmål, nynorsk og engelsk, og har emner fra samfunnsfag, naturfag, KRLE og verden rundt oss for øvrig. De fungerer dermed veldig godt til tverrfaglig temaarbeid. De passer godt på hele småtrinnet, og som en enkel aktivitet på mellomtrinnet - ikke minst på engelsk! Hvert sett har 20 gåter og fasit. Alle har også svarark som kan brukes, eller dere kan bruke skrivebok. Hvis man skriver dem ut uten fasit på baksiden kan de henges opp som natursti.

Gåtekort er en allsidig læringsaktivitet som kan brukes både utendør og innendørs.

Ulike sett med gåtekort. 1 - Påske, 2 - vår, 3 - planetene og 4 - 17.mai

Flervalgsoppgaver - godt egnet for natursti og uteskole

Flervalgskort er sett med oppgavekort knyttet til ulike tema, perfekt for uteskole, quiz, natursti, stjerneorientering og lignende aktiviteter. De kan også brukes på stasjoner, til individuelt arbeid, som kunnskapssjekk før og etter et emne, og ikke minst som uformell vurdering. Settene har minst 18 spørsmål, noen opp mot 30. Målformene er bokmål og nynorsk. Det er utrolig fint å ha en bank med materiell som er enkelt å ta med ut, spesielt når været er med oss. Det kan bli lange dager innendørs for både store og små når solen skinner utenfor. 🙂Flervalgsoppgaver, godt egnet for natursti, quiz og uteskole

Oppgavekort i matematikk

Oppgavekort i matematikk er en veldig enkel og artig måte å jobbe med matematiske tema på. De kan brukes på stasjoner, i læringspar, enkeltvis, i grupper, innendørs og utendørs. I dette innlegget vil jeg dele litt brukstips og forslag rundt kortene! Det første du må vite er at oppgavekort med regneoppgaver i matematikk er inndelt i 1.-2.trinn (grønt fargetema), 3.-4.trinn (blått fargetema) og 5.-7.trinn (lilla fargetema). I tillegg finnes det tekstoppgavekort inndelt i 1.-4.trinn og 5.-7.trinn. De kan med fordel henges opp rundt omkring, og elevene kan gå rundt med svararkene som følger med, eventuelt skriveboken sin. Fasit kan være hos lærer for en sjekk underveis eller etterpå!

Oppgavekort i matematikk for hele småtrinnet og mellomtrinnet, alle matematiske tema

Eksempler med oppgavekort for 3.-4.trinn

TANNLØS-spillekort

TANNLØS er en artig måte å jobbe med alle slags fag - man kan spille med alle tema! Så lenge man har et spørsmål med et svar så kan det spilles med. Det passer for alle ferdigheter. Riktig svar på en oppgave gir ett poeng. Poengene kan føres enten med å trekke tenner ut i fra et gitt antall - førstemann til tannløs vinner, eller med å legge til tenner i en tom munn. Da kan man spille på tid. Spillet fungerer godt individuelt, i par og grupper f.eks på en stasjon. Å bruke dem utendørs fungerer kjempebra, både om man sitter på en benk eller på bakken - og ikke minst hvis man henger opp kortene eller sprer dem rundt som en stjerneorientering.

Tannløs spillekort og spillebrett passer til alle emner i alle fag!

Lesekort fakta

Lesekort fakta er en kjempefin ressurs til klasseromsbiblioteket. Kortene er egnet for alle som har knekt lesekoden, og siden de er fotobasert er de aldersuavhengig. Bruk dem til stillelesing, stasjoner mm. Alle settene har faktatekster som fås på bokmål, nynorsk og engelsk. De norske kortene passer for lesetrening på småtrinnet og TPO oppover, mens de engelske kortene passer for ca. 4.-5.trinn og oppover som korte leseøvinger. Materiellet er organisert i samlinger på ni tema som på ulike vis hører sammen, for eksempel naturfenomener, dyr, religion og lignende. Laminer lesekortene så holder de i årevis - og ta dem med utendørs! En fin måte å bruke lesekortene på er å spre dem rundt på poster, som en natursti eller stjerneorientering, og så bruke kortene med påstander (sant/usant) til å sjekke hva man har fått med seg etterpå. 🙂

 

Jeg håper dette ga deg litt ideer og inspirasjon til å ta med læringsarbeidet utendørs! 🙂

Legg igjen en kommentar