Urfolksrettigheter – behandling av samer i Norge
Urfolksrettigheter er et evig aktuelt tema, særlig sett opp mot samiske rettigheter. Også med tanke på tidligere og nåværende behandling av samer i Norge. På Malimo finner du ulikt materiell som tar opp denne tematikken, og gjennom dette er aktuelt for kompetansemål i norsk, samfunnsfag og naturfag. Også KRLE er aktuelt her.
Se alt materiell generelt knyttet til samisk kultur, tradisjon og historie her.
Samiske rettigheter i Norge
Samene har urfolksstatus slått fast i den norske grunnloven. Dette begrunnes med at dagens samiske befolkning er etterkommere av den samiske befolkningsgruppen som allerede var i Norge da Norges statsgrenser ble trukket. Dette er anerkjent både nasjonalt og internasjonalt, blant annet gjennom Norges ratifisering av ILO-konvensjon nr. 169 om urfolks rettigheter. Samenes unike kultur, språk og levemåter knyttet til naturressurser og tradisjonell kunnskap er essensielle kjennetegn på deres urfolksstatus, som også beskyttes gjennom Grunnloven og Sameloven.
Det er viktig og riktig å anerkjenne samenes urfolksstatus for å sikre deres rettigheter, bevare deres kultur, språk og tradisjoner, samt å rette opp historiske urettferdigheter. Anerkjennelsen bidrar til likeverd og inkludering, og understreker Norges ansvar for å beskytte urfolks identitet og levekår i tråd med internasjonale menneskerettigheter. Dette styrker samisk selvbestemmelse og sikrer at deres unike kunnskap og kulturarv blir videreført til kommende generasjoner.
Urfolksrettigheter i læreplanverket
Samer og urfolk er vektlagt i norske læreplaner fordi dette er en del av Norges ansvar som en rettsstat, forankret i Grunnloven § 108 og internasjonale avtaler som ILO-konvensjon nr. 169 og FNs urfolksdeklarasjon. Gjennom læreplanene skal alle elever få kunnskap om samisk historie, kultur, språk og rettigheter, som en del av å forstå Norges mangfoldige kulturarv og bidra til likeverd og respekt i samfunnet. Det fremmer også demokrati og bærekraftig utvikling, og gir elevene innsikt i urfolks rolle i nasjonale og globale sammenhenger. Læreplanen bygger på verdigrunnlaget om likeverd, inkludering og respekt for mangfold, noe som bidrar til å styrke fellesskap og forståelse i et flerkulturelt samfunn.
Aktuelt materiell om samenes urfolksrettigheter
Leseglød om samer med utvidet lesing
Leseglød er en nivådelt lesetekstserie med mange ulike emner, primært innen naturfag, samfunnsfag og KRLE. Den har tre nivå og er egnet fra ca. 3.trinn og oppover. Den finnes på både norsk og engelsk. Se flere bilder og aktuelle kompetansemål i eget innlegg. I lesetekstene lærer man mer om historisk diskriminering av samer i Norge, samt rasisme og hets de er utsatt for i dag. To saker som nevnes spesifikt er Kautokeino-opprøret og Alta-saken.
Arbeidshefte A og B
Arbeidshefte A og B har mye felles stoff, men har to ulike visuelle uttrykk. A er rettet mot yngre elever og B er rettet mot mellomtrinn og oppover. B inneholder også mer stoff. Begge variantene fokuserer på hvordan samene tradisjonelt levde, og hvordan de lever i dag. Noen lever av reindrift fremdeles, mens andre har "vanlige" jobber. Heftene avkrefter stereotyper om at alle samer driver med rein og bor i lavvo. Det understrekes på ulike måter at samer er like ulike innad i sin folkegruppe som norske ikke-samer er, men også at de har en del kulturelle fellestrekk. Historisk behandling av samer i Norge omtales også. Heftene fås på bokmål og nynorsk.
Vindmøllesaken - Kortlesing FIKSJON
Kortlesing FIKSJON er fiktive tekster, men mange har grunnlag i virkelige hendelser. Akkurat denne handler om urfolksrettigheter, vindmølleutbygging, høyesterettsavgjørelse - og mangel på etterlevelse av denne. Kan brukes i forbindelse med samenes nasjonaldag, og ellers i året. Her er det mange aktuelle kompetansemål både i norsk, samfunnsfag og naturfag, innen lesing, skriving, sjanger, lesestrategier, plot, urfolk som tema, rettigheter, demokrati, natur og miljø med bærekraft. Se alle kompetansemål inne på selve produktet. Serien har norskfaglig fokus på sjanger, lesestrategier og plot. Det følger med oppgaver, og materiellet er på norsk og engelsk.
I høyesterett taper den norske staten saken om vindmølleparken i de samiske områdene. Staten brøt urfolks menneskerettigheter og ble dømt til å stoppe drifta. Sabba og Inga tror de har vunnet gjennom siden staten fikk en dom i høyesterett, men en uke senere fortsetter drifta av vindmølleparken. Sabba, Inga og en hel del andre demonstrerer. Vil de bli hørt?