Nivådelt lesing om samisk kultur, historie og tradisjoner – Leseglød
Det er godt etablert i læreplanene at elever skal lære om samisk kultur og tradisjoner. Malimo har variert materiell som er egnet både opp mot samenes nasjonaldag, og ellers i året! Det finnes et arbeidshefte som har lesetekster på to nivå samt oppgaver. Dette innlegget handler om en av de største ressursene: Leseglød om samer, Norges urfolk. Kultursensitivitet er alltid ekstremt viktig, og materiellet er gjennomlest av flere personer med lærerutdanning og samiske røtter. Dette gir en ekstra trygghet i arbeidet! Har du noen innspill er de hjertelig velkommen. LESEGLØD er en serie med nivådelt lesing primært innen emner fra samfunnsfag, naturfag og KRLE, men også fra verden rundt oss for øvrig. Tekstene er differensiert i tre nivå og inkluderer arbeidsoppgaver som går på innholdsforståelse. Den passer godt for elever fra ca. 3.trinn og oppover.
Emner om kultur og tradisjon
Stikkord
Relevante kompetansemål
Det står mye om det samiske i overordnet del av læreplanverket. Nivådelt lesemateriell med tilhørende oppgaver har også en rekke relevante mål knyttet til norskfaget. Ut over det finnes tematisk sett relevante kompetansemål først og fremst i læreplan i samfunnsfag, og kompetansemål etter 4. og 7.trinn:
- utforske og presentere samfunnsfaglige spørsmål, søke etter informasjon i ulike kilder og vurdere hvor nyttig informasjonen er til å belyse spørsmålene (4.trinn)
- presentere menneskerettigheter og rettigheter som barn har, og reflektere over hvorfor disse rettighetene finnes (4.trinn)
- presentere årsaker til at samene har urfolksstatus i Norge, og beskrive forskjellige former for samisk kultur- og samfunnsliv før og nå (4.trinn)
-
utforske hvordan mennesker i fortiden livnærte seg, og samtale om hvordan sentrale endringer i livsgrunnlag og teknologi har påvirket og påvirker demografi, levekår og bosettingsmønstre (7.trinn)
-
reflektere over hvorfor konflikter oppstår, og drøfte hvordan den enkelte og samfunnet kan håndtere konflikter (7.trinn)
-
drøfte hva likeverd og likestilling betyr for et demokrati, og utvikle forslag til hvordan man kan motarbeide fordommer, rasisme og diskriminering (7.trinn)
-
utforske hovedtrekk ved historien til samene og de nasjonale minoritetene i Norge og presentere rettigheter samene og de nasjonale minoritetene i Norge har i dag (7.trinn)
I tillegg er det aktuelle mål i andre fag, f.eks KRLE:
- samtale om hva menneskeverd, respekt, toleranse og samiske rettigheter betyr og hva det innebærer for hvordan vi lever sammen (4.trinn)
-
gjøre rede for historien til kristendom og andre religioner og livssyn i Norge, inkludert samers og nasjonale minoriteters religions- og livssynshistorie (7.trinn)
-
utforske og sammenligne tekster og materielle uttrykk som kilder til kunnskap om kulturarv knyttet til kristendom og ulike religions- og livssynstradisjoner (7.trinn)
-
(7.trinn)
-
utforske og beskrive egne og andres perspektiver i etiske dilemmaer knyttet til hverdags- og samfunnsutfordringer (7.trinn)
- reflektere over eksistensielle spørsmål knyttet til menneskets levesett og levekår og klodens framtid (7.trinn)
- gjøre rede for hva menneskerettighetene innebærer for ytringsfrihet, religionsfrihet og religiøse minoriteters situasjon i Norge (7.trinn)