Fordeler med perling som aktivitet, finmotorikk og mer!
Perling har en rekke fordeler, her kan du lese om flere av dem. Dette er en lærerik aktivitet mange barn syns er artig, den er rolig, kreativ og gjør at man sitter igjen med et produkt til slutt. Jeg syns det er artig å lage mønster for perling til mine egne barn, og deler dem med alle dere her: en egen kategori med oppskrifter for perling. Disse oppskriftene kan også brukes til brodering, og ikke minst i MineCraft.
Hva er perling?
Perling med Hama-perler er en finmotorisk aktivitet der man lager mønstre eller bilder ved å plassere små, sylindriske plastperler på et perlebrett med pigger. Perlene kalles som regel Hama-perler siden dette er den mest kjente produsenten, men det finnes også andre varianter. Malimo selger både brett og perler rimelig. Man legger en og en perle på brettet og lager slik mange ulike motiver.
Når motivet er ferdiglagt er det vanlig å stryke det. Her bruker man vanlig bakepapir og stryker med et varmt strykejern slik at perlene smelter litt sammen og motivet festes. Ikke stryk for hardt eller lenge, da blir det veldig flatt. 🙂
Enkelt å tilpasse aktiviteten
Siden det finnes perler i ulike størrelser er det enkelt å tilpasse aktiviteten til ulike aldersgrupper og ferdighetsnivå. Små barn kan bruke MAXI-perler, mens eldre barn kan bruke den mest vanlige: MIDI. I tillegg finnes det MINI som er bittesmå, og krever enda mer nøyaktighet. Hvor komplekse mønstrene er påvirker også nivået på oppgaven.
Faglige fordeler med perling
Her er en utvidet liste over pedagogiske fordeler med perling, med forklaring på hvordan aktiviteten støtter barns utvikling og læring. Denne typen aktivitet er svært anvendelig både i barnehage og skole, og har stort potensial for tilpasning til ulike fagområder.
Fordel 1: Finmotorisk trening og pinsettgrep
Å plukke opp perlene krever at man bruker pinsettgrep med fingrene. Samtidig trener man presisjon og øye-hånd-koordinasjon når man legger dem på brettet etter et mønster. Det gjelder uansett om man perler fritt etter et fantasimønster, eller om man følger et gitt mønster. Perling krever presise bevegelser, noe som styrker muskler og koordinasjon i hender og fingre – ferdigheter som er viktige for skriving, tegning og andre skoleoppgaver.
Fordel 2: Farge- og mønstergjenkjenning
Gjennom perling lærer barn å følge og gjenskape mønstre og sekvenser, noe som er direkte overførbart til lesing (f.eks. bokstavrekkefølger), musikk (rytme), og matematikk (tallrekker og gjentakelser). Man må også kjenne igjen farger, og ikke minst fargenes nyanser når et mønster er mer komplekst. Å velge riktig farge og plassere den på rett sted trener opp evnen til å se små forskjeller, en eneste feil plassert perle vil gjøre at mønsteret ser alleredes ut. Man må orientere seg visuelt gjentatte ganger, en ferdighet som også er nyttig i lesing.
Fordel 3: Tålmodighet, utholdenhet og konsentrasjon
Perling er en oppgave som krever vedvarende fokus over tid. Barn må holde oppmerksomheten rettet mot mønster og farger, og dette trener evnen til å arbeide målrettet og konsentrert. Perling er ofte tidkrevende og kan være utfordrende. Det gir barn anledning til å øve på å ikke gi opp med én gang det blir vanskelig, og å jobbe videre selv om det tar tid å bli ferdig. Når et arbeid krever en innsats og noe utholdenhet gir det også god mestring når man fullfører.
Fordel 4: Kreativitet og skaperglede, mestring
Perling gir barn full frihet til å uttrykke seg kreativt, enten gjennom egne design eller ved å tilpasse eksisterende mønstre. Kreativitet handler om evnen til å tenke nytt, finne egne løsninger, uttrykke seg og skape noe unikt. Å følge mønster betyr ikke at man må være helt tro til alle detaljer, en fin variasjon er å endre farger til sitt helt eget uttrykk. I perling får barn utforske og utfolde seg fritt – eller innenfor en ramme – på en måte som gir dem eierskap til prosessen og sluttproduktet. Mens de perler kan fantasien stimuleres ved å gi figurene de perler egenskaper, gjøre dem til "karakterer".
Perling kan gi mestringsfølelse og ofte stor stolthet over egne produkter. For barn som kanskje mangler mestring innen andre ferdigheter kan det gi ekstra motivasjon hvis de lykkes med perlingen. Mestring er opplevelsen av å lykkes med noe – uansett hvor stort eller lite. Når barn perler og fullfører et motiv, uansett om det er etter et mønster eller selvlaget, får de en umiddelbar og konkret bekreftelse på at de får det til.
Fordel 5: Matematisk forståelse
Perling medfører mye matematikk, særlig med tanke på telling og mengder. Perling har stort potensial som en konkret, visuell og engasjerende inngang til matematisk tenkning – spesielt i barnehage og på barnetrinnet, men også på mer avansert nivå hvis det tilpasses. Matematikk handler ikke bare om tall – det handler om mønstre, rom, struktur, sammenhenger og logisk tenkning.
Telling og mengder
Perling gir barn mulighet til å erfare og gjøre matematikk med hendene. Guttene mine teller igjen og igjen når de perler, og ikke minst teller de vertikalt og horisontalt, samt ut i fra ulike øyenfallende deler av mønsteret. De lager rader og kolonner med bestemte lengder. Dette støtter utviklingen av én-til-én-korrespondanse, tallforståelse og begreper som “like mange”, “flere enn” og “færre enn”.
Aritmetiske begreper
Gjennom aktiviteten ved å perle et visst antall, sammenligne antall perler i ulike figurer, lage figurer med dobbelt/halvparten så mange perler (eller dobbelt/halvparten så mange brett) er man innom addisjon, subtraksjon og dobling/halvering.
Geometri, symmetri, speiling
Avhengig av oppgaven kan man også jobbe med mønstre og gjentakelser, regelmessige mønster som AABAAB, ABCABC, AABBCC osv. I tillegg kan man jobbe med symmetri og speilbilder, og ikke minst geometriske former. Man kan enkelt perle trekanter, kvadrater, rektangel, sirkler osv. De kan perle speilbilder og symmetriske figurer, og ikke minst "bilder" av 3D-objekter som hus, trær, dyr osv. Gjennom dette arbeidet kan man utvikle forståelse for former, vinkler, retning, og romlige relasjoner som “over”, “under”, “ved siden av”, og “midt i”.
Tabeller og rutenett
Perlebrettet i seg selv er et rutenett og er perfekt for å øve på å plassere objekter i rader og kolonner, utvikle forståelse for koordinatsystemer, telle langs rader og kolonner og for å introdusere multiplikasjon (f.eks tre rader med fem perler i hver - hvor mange er det?)
Fordel 6: Språkutvikling
Perling gir rike muligheter for samtaler og begrepslæring. Man kan snakke om farger, former, plassering (over, under, ved siden av), mønstre og prosessen. Barn kan også beskrive hva de lager, noe som utvikler muntlige ferdigheter og ordforråd. Mange vil også oppleve at slike perlestunder er fine åpninger til samtaler rundt andre tema som kan være viktige å få snakket om, f.eks følelser, relasjoner og eventuelle vansker.
Fordel 7: Sosiale ferdigheter
Når barn perler sammen, samarbeider de ofte om å lage felles motiver, hjelper hverandre med å finne farger, eller diskuterer hvilke mønstre de vil lage. De kan også snakke om løst og fast og andre interesser de måtte ha. Rolige, kreative stunder kan styrke relasjoner og gruppedynamikken.
Fordel 8: Planlegging, struktur, organisering og problemløsing
Barn må planlegge arbeidet sitt, spesielt ved større prosjekter. De må tenke gjennom hvilke perler de trenger, hvordan mønsteret skal bygges opp, og hva de gjør om noe blir feil – alt dette er viktige problemløsningsferdigheter. Å jobbe med perler kan lære barn å holde orden i arbeidsområdet sitt, sortere farger, holde oversikt over hvor de er i mønsteret – ferdigheter som er overførbare til andre skolefag og daglige rutiner.
Fordel 9: Visuell-motorisk integrasjon
Visuell-motorisk integrasjon er evnen til å ta inn visuell informasjon (det man ser), bearbeide det i hjernen, og utføre en motorisk handling i samsvar med det man ser – som å tegne en figur, skrive bokstaver, eller plassere en perle på riktig sted. Med andre ord: det er samspillet mellom øye og hånd – "se og gjøre". Dette krever presisjon, koordinasjon og mental organisering. Evnen til å tolke visuell informasjon (som et perlemønster) og oversette det til bevegelse (plassere perler) er en viktig kognitiv ferdighet, særlig for skriving og lesing.
Visuell-motorisk integrasjon påvirker mange ferdigheter: å forme bokstaver riktig, riktig blyantgrep, plassering av bokstaver på linjen/i bokstavhus, organisere skrift på arket, å følge tekstlinjer fra venstre mot høyre, å gjenkjenne bokstavformer og plassering, å scanne en tekst og fokusere blikket, å plassere tall i ruter, å lese og lage tabeller, å følge mønstre og diagrammer, å klippe langs linjer, å farge innenfor former mm.
Fordel 10: Tverrfaglige muligheter
Det er mulig å blande inn ulike faglige fokus i perlingen, blant annet gjennom å bruke mønstrene jeg har tegnet. I norskfaget kan man perle bokstaver for å skrive navn og enkle ord. I matematikkfaget kan man lage mønster, telle og ikke minst utforske symmetri. Videre kan vi tenke oss at å perle dyr, planter, planeter og lignende er relatert til naturfag, mens flagg, landskap eller kultursymboler er relatert til samfunnsfag. Det samme gjelder også KRLE med religiøse symboler. Som en del av kunst og håndverk kan man utforske farger, design og komposisjon.
Fordel 11: Stressmestring og ro
På samme måte som fargelegging har en rekke fordeler knyttet til stressmestring og ro har også perling det. Å perle kan være mediatativt. For noen barn kan perling virke beroligende og gi en følelse av kontroll. Det kan være en god aktivitet i overgangen mellom aktive og rolige økter, eller som en pauseaktivitet for å regulere uro.
Fordel 12: Taktil læring
Barn lærer på ulike måter, og en noen har en taktil læringsstil. Dette betyr at de lærer best gjennom berøring, praktisk erfaring og fysisk deltakelse – altså ved å “ta og gjøre”, heller enn bare å høre og se. Typiske kjennetegn er at de liker å bruke hendene for å skape noe, de foretrekker praktiske aktiviteter over teori, lærer best i aktivitet, husker bedre det de har gjort enn det de har hørt, og de kan bli urolige ved lange, passive oppgaver. Perling er en fin aktivitet for taktile elever i en strukturert, men kreativ ramme.
Som du ser er det mange grunner til å ta seg tid til litt perling – og samtidig vite at det finnes faglighet i arbeidet óg! 🙂