Læringsarbeid med tema vår

Variert materiell for å jobbe med vår-relaterte tema. Fra barnehage til ungdomstrinn. Nivådelt. Aktiviteter.Årstidene påvirker livet vårt i stor grad. Ikke bare på grunn av været og hvordan vi må kle oss, men i stor grad på grunn av hvordan naturens årlige syklus påvirker all matproduksjon. Fotosyntesen er grunnlaget for alt liv på jorden, og uten pollinatorer får vi omtrent ikke mat.

Innholdet er såpass variert at det finnes ressurser egnet i barnehage, på barnetrinnet og i TPO over dette. Mye er fotobasert, noe som gjør det visuelt egnet for alle aldre. Merk at det finnes et eget innlegg for materiell knyttet til grunnlovsdagen 17.mai. Hele kategorien med vår-materiell er her!

For å få en kjapp oversikt på hovedmateriellet:

Se videre i innlegget for flere tips!

Pollinering - viktig for oss alle

Det finnes litt ulikt materiell for å jobbe med pollinering som tema. Den mest åpenbare er Leseglød Pollinering. Leseglød-serien er en av de mest brukte på hele Malimo. Kort fortalt er serien nivådelt og passer for ordinær undervisning fra omtrent 3.trinn (tidligere for sterke lesere) og ut 7.trinn. Den brukes også for TPO på ungdomstrinn og videre. Den gir god oversikt over emner fra samfunnsfag, naturfag, KRLE og ellers verden rundt oss.

Denne lesegløden handler om hva pollinering er med fokus på de ulike delene av en blomst og hvordan befruktning skjer slik at blomstene kan produsere frø og frukt. Vi kommer inn på den mannlige delen av blomsten som kalles en pollenbærer eller stamen som har pollenknapper med små, gule pollenkorn på toppen av en pollentråd som også kalles for filament. Den kvinnelige delen er fruktblad med arr øverst og en fruktknute nederst og stilk som kalles en griffel mellom dem. Leksjonen går grundig til verks, og det er en god del begreper som kan virke vanskelig fordi vi ikke bruker disse begrepene til vanlig. Blomstens anatomi kommer til nytte her. Vi kommer nærmere inn på ulike pollinatorer som vær, vind, insekter og dyr og hvordan pollenet overføres fra pollinatorene til arret på blomsten de "besøker" eller berører. Vi ser også på biens mulighet til å frakte pollen i pollenkurver på beina. Bier bruker pollen og nektar som mat. Nektar blir gjerne til honning. Er det noen som driver med birøkt i ditt nærområde? Da kan det være fint å knytte kontakt slik at elevene får nærmere innsyn i denne unike verdenen. Vi kommer også inn på karbonsyklusen, vannsyklusen og derfor også fotosyntesen. Helt til slutt er det 8 faktaark med temaene nevnt nederst i denne beskrivelsen.

Variert materiell for å jobbe med vår-relaterte tema. Fra barnehage til ungdomstrinn. Nivådelt. Aktiviteter.

I tillegg finnes det tilsvarende Leseglød-materiell med tema: fire årstider, vårens insekter, vårblomster, trekkfugler, været og fotosyntesen. Alle Leseglød-leksjoner har medfølgende ordliste (begreper), faktakort med disse ordene, samt quizkort for å jobbe videre med emnet. Quizkortene kan skrives ut dobbeltsidig og brukes på stasjoner, klassequiz, i læringspar og lignende - eller ensidig og brukes til stjerneorientering, natursti og slike aktiviteter. For enda flere arbeidsark knyttet til innholdet kan man bruke tilhørende utforskeropplegg til hvert tema. Dette er malsider som er godt egnet til arbeidshefte, stasjoner, lekse, presentasjon mm.

Variert materiell for å jobbe med vår-relaterte tema. Fra barnehage til ungdomstrinn. Nivådelt. Aktiviteter.Fotosyntesen - grunnlag for alt liv

I tillegg til nevnte Leseglød om fotosyntesen finnes det også Lesebok FAKTA med tema fotosyntesen. I Lesebok FAKTA Fotosyntesen lærer elevene om hva fotosyntesen er, hva vi får fra den og hvor viktig denne kjemiske prosessen er for alt liv på planeten vår. Plantene tar opp vann og karbondioksid. Dette omdannes til sukker eller glukose som plantene bruker som næring (mat). I denne faktaboken ser vi på denne kjemiske prosessen og gir et innblikk i de kjemiske formlene som brukes for å illulstrere prosessen. Visste du at fotosyntese driver 100% naturlig karbonfangst idet plantene tar opp karbondioksid? Visste du at planene på kloden vår lagrer karbondioksid og renser lufta samtidig? Skogene kalles jordens lunger fordi de produserer mye oksygen som vi trenger for å leve.

I heftet får vi innblikk i kloroplastenes funksjon i plantecellene som er i de grønne bladene over bakken, og hva som skal til for at en plante overlever gjennom å drive fotosyntese, men også hva som skal til for at planten til slutt kan dø. Stikkord fra heftet er bla. blågrønnbakteren. fotosyntese, miljøer, cellemembran, saltsjø, ørken, sollys, oksygen, Rødehavet, nitrogen, næringsstoffer, avling, jordbruket, atmosfæren, energikilde, husdyr, avhengig, plantebasert, kjøttetere, produksjonen, skogbruket, havbruket, karbon, biomasse, atmosfæren, regulere klima, biokjemisk prosess, økonomisk, dimensjoner, bærekraft og bokvalitet, betong, landjorda, primærnæring, vannoverflaten, dyrking av alger, karbonfangere, rødalge, arter, butare, sukkertare, brunalge, balanse, naturen.
Lesebok FAKTA er en voksende serie med lesebøker på inntil sju nivå. Noen tema vil ha tre tilgjengelige nivåer, mens andre vil være tilgjengelig på alle sju. Du ser inne på det aktuelle temaet hvilke nivå som er tilgjengelig. Nivå 0 er en snakkebok med tyngde på illustrasjoner. Nivå 1 tilsvarer lettleste bøker på 1.-2.trinn, og nivået øker opp til og med nivå 6 som tilsvarer lettlest men opp mot middels vanskelighetsgrad på ungdomstrinn. Nivå 6 vil dermed også være egnet for sterke lesere på slutten av mellomtrinnet. Les mer om nivåinndelingen i lærerveiledningen. Temaene vil dekke emner fra naturfag, samfunnsfag, KRLE og ellers sosiale tema og verden rundt oss for øvrig.

Myldrebildeserien med tema vår

Myldrebilder er spennende bilder der det skjer mye. De er gode samtalebilder for muntlig aktivitet, der man kan arbeide med språklig forståelse, ordklasser, lage spontane fortellinger, spørreord, let og finn mm. Hele serien inneholder totalt 60 leksjoner - denne handler om vår og vårblomster. Det finnes også en leksjon om vår og insekter. Den brukes fra begynneropplæringen og videre oppover, avhengig av hvilket innhold man velger. Materiellet er på bokmål, nynorsk og engelsk.

Temaene ellers er alt fra årstider og sesong, til ulike interesser som jakt og hest, eller dagligdagse ting som å være på butikken, på biblioteket eller gå til tannlegen. Fokuset er på lesing, skriving, lyder, regning og mer. Aktivitetene er varierte og gir et godt utvalg. Det fine er at hvis du prøver serien og den fungerer godt med elevene, så har du en lang rekke andre tema å velge blant. Strukturen er lik og det fremmer selvstendighet i arbeidet.

Gåtekort og natursti om vår!

Variert materiell for å jobbe med vår-relaterte tema. Fra barnehage til ungdomstrinn. Nivådelt. Aktiviteter.

De to bildene til venstre viser eksempel på gåtekort, og de to til høyre eksempel på flervalgsspørsmål.

Gåtekort

Gåtekort vår er et sett med 20 gåter. De fås på bokmål, nynorsk og engelsk, og inngår i en samlepakke med mange tema. De passer godt på hele småtrinnet, og som en enkel aktivitet på mellomtrinnet - ikke minst på engelsk! Gåtekortene er gode til øving p kategorisering og eliminering. Hvis første del av gåten er "Jeg er rød." vil barnet med en gang scanne hjernen etter ting det kjenner som er røde. Banan og blåbær elimineres. Rødt eple, rips, bringebær og jordbær står igjen som kandidater. Etter hvert fakta som tilføres gåten kan de luke ut ytterligere og nærme seg et svar. Dette er et bra utgangspunkt for både muntlig og skriftlig aktivitet. Gåtekort er godt egnet til både innendørs og utendørs bruk, som quiz, natursti, uteskole, stjerneorientering, stasjoner mm. De kan brukes individuelt f.eks i eneundervisning, i læringspar og i grupper. Det følger med et svarark som kan brukes, eventuelt kan man benytte skrivebok. Fasit følger også med.

Natursti / flervalgsspørsmål

I tillegg finnes det en gratis natursti som har flervalgsspørsmål med tema vår. Dette materiellet er en del av en voksende samlepakke med flervalgsoppgaver . Oppgavesettene er godt egnet til natursti og uteskole, quiz, diskusjonsoppgaver på stasjoner, individuelt arbeid, kunnskapssjekk før og etter et emne og ikke minst som uformell vurdering. Oppgavesettet har 18 spørsmål. Målformene er bokmål og nynorsk. Sammen med oppgavene får man et omslagsark med fasit, samt svarark for både gruppe og enkeltelev. Skriv ut i originalformatet A4 for å bruke som f.eks natursti og uteskole, eller som oppgavekort eller arbeidsark med å skrive ut flere sider per ark.

Ord- og bildekort om insekter

Ord- og bildekort er en gavepakke for TPO - det kan du lese mer om i dette innlegget! Bruken kan være utrolig variert, både med store og små. I innlegget får du mange brukstips, det er verdt en titt! 🙂 Det gjelder både skriftlige og muntlige aktiviteter, og ikke minst ulike spill.

Materiellet er oppdatert med nye illustrasjoner som ikke er barnslige. På den måten passer det for enda flere aldersgrupper enn tidligere - fra barnehage til voksenopplæring. Settene med ord- og bildekort følger alle samme mønster. De har ord og bilde hver for seg, ord og bilde sammen i ulike formater - mange sett har til og med fotokort.

Tegnspråk er viktig, så vi illustrerer alle tegn selv og inkluderer dem i materiellet. Disse kan også brukes til tegn til tale. Øvrige aktiviteter som følger med er blant annet lesedomino og loop-spill (Jeg har ... hvem har ...?).

I tillegg til disse med insekter finnes det flere aktuelle tema: årstider og været og klær.

Begrepstrening med tematavler og spill

Variert materiell for å jobbe med vår-relaterte tema. Fra barnehage til ungdomstrinn. Nivådelt. Aktiviteter.

Vårblomster, type B

Tematavler, spill og kort er godt egnet for å jobbe både muntlig, skriftlig og spillbasert med ordforråd og begrepsforståelse. For tema vår finnes det materiell om vårblomster, med noen ekstra ord rundt vår. Materiellet fås på bokmål, nynorsk, engelsk og tegnspråk. Materiellet finnes i to ulike design for ulike aldersgrupper. Ordene vil ha overlapp og variasjoner innen samme tema. Noen tema vil kun være tilgjengelig i en av variantene.

  • Type A: Barnehage og småtrinn
  • Type B: Mellomtrinn, ungdommer og voksne
Både type A og type B kan uten problemer benyttes av begge målgrupper, formålet er å gi spesielt den eldre målgruppen en layout som er mer tilpasset modningsnivå. Både illustrasjoner og selve layouten er ulik på typene. Se eksempler. Brukstips:
  • Forståelsessjekk / prøve
  • Brukes i samtale, samlingsstund og lignende
  • Heng opp som oppslag
  • Spill og aktiviteter som lotto, memory og bingo
  • Bruk hver tematavle som brett, og klipp opp de du ønsker til brikker
  • Øve på koblinger med bilde-ord, bilde-tegn, tegn-ord
  • Skrivestarter, trekke kort og skrive setninger
  • Muntlig aktivitet, trekke kort og fortelle
  • Bildekort og tegnkort for øving
  • Ta med på tur for samtale

Skriftforming - stavskrift, løkkeskrift og håndskrift

Skriftforming er en voksende serie med skriftformingsmateriell. Materiellet fås i tre varianter: håndskrift, stavskriftog løkkeskrift i bokstavhus. Alle leksjoner er tilknyttet et gitt tema. Oppgavenes struktur er stort sett lik og gir mulighet for selvstendig arbeid. Alle leksjoner er tilgjengelig på bokmål og nynorsk. Merk at det kan være ordvariasjoner på målformene. Leksjonene er like på de tre skriftvariantene innen hvert tema. Skal dere jobbe med to skriftformer er det anbefalt å bruke ulike temahefter. For tema vår finnes det både type A og type B.

Variert materiell for å jobbe med vår-relaterte tema. Fra barnehage til ungdomstrinn. Nivådelt. Aktiviteter.

Bildene til venstre viser type A, tema Vår. Bildene til høyre viser type B, tema Vårtegn.

Trafikklære - for sykkeldag og ellers

TRAFIKKLÆRE er et hefte som gir innblikk i friheten rundt sykling, med historisk tilbakeblikk og sykkelens utvikling i korte trekk. Heftet gir også informasjon om hvilken risiko barna utsetter seg for, når de ferdes i trafikken. Trafikksikkerhet er ekstremt viktig. Holdningsskapende arbeid, kunnskap om lover og regler som gjelder for harde og myke trafikanter, er også en del av arbeidet med å bli en god syklist, og ikke minst det å være et godt forbilde for andre. Sykkelferdighetene må øves jevnlig for å bli en dyktig syklist, og dette heftet er et supplement til den trafikkopplæringen som allerede finnes i skolen, og kan gi et nyansert bilde på virkeligheten med scenarioer, oppgaver, scener og skilt- og signalkunnskap, og andre aktuelle ressurser. Materiellet er på 213 sider på hver målform inkl. vedlegg.

Emner som tas opp i heftet er trafikk, holdningsskapende arbeid, trafikkregler, trafikkskilt, krav til sykkelens tilstand og bruk, harde og myke trafikanter, sykkelen, skolens og hjemmets oppdrag, utstyr og krav, ta vare på sykkelen, ulike dilemmaer som sykkelløpet, og snarveien med egne oppgaver. Trafikkoppgaver med fasit og ulike scenario som elevene kan reflektere rundt og diskutere. En liste over de viktigste skiltene følger med forklaring på hva skiltet betyr. Her er det ulike skiltkategorier som fareskilt, forbudsskilt, vikeplikt- og forkjørsskilt, påbudsskilt, opplysningsskilt, signaler (lys/lyd) og trafikkskilt. Andre emner som nevnes er Nasjonal transportplan, sykkelferdigheter, sykkelens bestanddeler som gir, brems, dekk, refleks, ramme, nav,m sete, styre, refleks og lykt mm.

 

Lykke til med arbeidet! Bruk gjerne meldingsboblen nede til høyre hvis du har noen spørsmål! 🙂

Legg igjen en kommentar