Oppbevaring og organisering av materiell – tips!
Oppbevaring og organisering er viktig! Det er ikke til å legge skjul på at å ha en base med materiell krever en viss innsats på det området! Jeg har noen tips! Siden jeg stadig oppdager nye ting vil dette innlegget bli oppdatert fortløpende. 🙂
Du kan lese videre i innlegget for å få mer informasjon, en kjapp oversikt kommer her:
- Oppbevaringskoffert med 16 bokser, regnbuefarget eller ensfarget
- Små oppbevaringsbokser, tre størrelser
- Bokringer i ulike størrelser
- Regnbuemapper / trekkspillmapper, med og uten lokk
- Konkretkoffert
- Skrivelommer i plast, gjenbruk med whiteboardtusjer
Oppbevaring av mindre bildekort, spillkort mm.
Disse små boksene har jeg skaffet for å bruke til oppbevaring av konkreter, av bildekort jeg skriver ut i småformat (da skriver jeg ut fire ark på en side). De passer også fint til terningene jeg bruker, men terningene kan ikke trilles inni dem, de får ikke snudd seg.
Jeg har dem i tre ulike størrelser. De to største boksene du ser til venstre (den med tangram og den med perler) kalles type A. Den passer perfekt inn i boksene i regnbuekofferten (se mer om den under). Da kan du ha en boks + f.eks perler, eller to bokser ved siden av hverandre.
Disse passer også veldig bra når jeg skriver ut TANNLØS-spillkort. De var mye "stødigere" enn jeg hadde trodd, og låsen på boksen virker solid. Siden de ikke er så store så er de veldig greie å oppbevare på høykant i en skuff. For å enkelt finne settet du skal ha er det bare å merke høykanten med dymo eller lignende. 🙂 Når jeg skriver ut og velger "tilpass til side" er kortene et par millimeter for store for disse boksene. Derfor tar jeg litt av margen slik at det passer.
Oppbevaring av oppgavekort, større bildekort mm.
Regnbuekofferter
En favoritt år etter år er regnbuekofferten med 16 bokser i. Disse brukte jeg opprinnelig til fotografier og scrapbookingmateriell, men de ble fort adoptert inn i skoleverden da jeg gikk lærerutdanningen. Hver koffert inneholder altså 16 mindre bokser, så da har jeg god orden i systemet! Siden vi tar inn ganske manger kofferter i hvert parti har vi også stokket om på en del så man kan kjøpe dem i rene farger. På ulike skolebesøk har jeg sett dette fungere fint som fag-kofferter, der f.eks koffert med røde bokser var til norskstasjoner osv. Størrelsen på de indre boksene er perfekt til f.eks oppgavekort i matematikk og større bildekort. De passer også veldig godt sammen med tellebestillinger og andre aktiviteter. Se i avsnittet over for mer informasjon om de små boksene vist på bildet til venstre. Det er også mulig å kjøpe boksene inne i kofferten enkeltvis.
Den eneste utfordringen med disse nydelige koffertene er at de ikke har vært så enkle å få tak i her i Norge. Jeg kjøpte min første koffert på Amazon men fikk hjelp av en amerikansk venninne med å få dem hit. Portoen på boksene kan være hinsides ellers. Nå har heldigvis Malimo avtale på slike kofferter og tar jevnlig inn partier. De sendes på båt så det har lang reisetid for å spare på porto, men det er det jo verdt! 🙂
Bokringer
Et godt alternativ for å samle kort og aktiviteter av ulike slag er bokringer. De er holdbare over lang tid og fås i ulike størrelser (25, 35 eller 45mm). Vi selger dem enkeltvis eller i 12pk. Etter at materiell er laminert kan du ta hull på det med en vanlig hullmaskin uten at dette ødelegger lamineringen. Jeg har også tidligere brukt en beltetang, samt hulltenger ment for scrapbooking og lignende. Min erfaring med sistnevnte er at de slites ut raskere enn en vanlig hullmaskin, men fordelen er at man får hull med mindre diameter. Smak og behag!
På bildet til høyre vises eksempler med multiplikasjonskort (finnes både digitalt og ferdig trykket med ring inkl), sporing / finmotorisk trening og skrivestartere. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva man kan oppbevare og organisere med bokringer. De er også flotte for å lage et klasseromsbibliotek med f.eks Lesekort FAKTA. Da trenger du bare å skrive ut materiellet, laminere, ta hull, og henge det opp systematisk på kroker på veggen.
Oppbevaring og bruk av A4-ark
Regnbuemapper / trekkspillmapper / arkivmapper
Dette produktet har mange navn! Vi har mapper med og uten lokk, der begge passer til oppbevaring av ark i A4-størrelse eller mindre. I tillegg til valget om med eller uten lokk kan man også velge mellom 24 eller 36 lommer. Her kan man f.eks tenke et elevarbeidsarkiv der hver elev har sin lomme. Mange bruker dem også til å holde orden i utskriver man ønsker å bruke på stasjoner.
Disse mappene har utallige bruksområder. De er veldig fine for å organisere venteoppgaver, stasjonsoppgaver, elevenes egne arbeider i ulike fag, elevsamtaler, temamateriell mm. Ut over det all slags arkivering hjemme og på jobb som man måtte ha behov for.
Skrivelommer i plast
Noe materiell brukes igjen år etter år og er "evigvarende". Det kan likevel bli mange utskrifter over tid, og derfor syns jeg dette er et flott produkt: skrivelommer i plast. Såkalte "write and wipe pockets". Det er 5 lommer og 5 whiteboardtusjer i hver pakke. Legg hvilket som helst ark inni, skriv på lommen med whiteboardtusj og visk vekk etter bruk. Dette er et praktisk verktøy for bruk på f.eks stasjoner. Ulike aktiviteter får flere gangers bruk med disse lommene, og de er ideelle for A4-ark. Lommene får ikke sprekker eller rifter like lett som andre tilsvarende skrivelommer, de har en fin tykkelse og er i høy kvalitet. Hver lomme har et utstanset hull med metallring i hjørnet, du kan dermed ta dem på en bokring og henge dem opp hvor som helst for oppbevaring.
Konkretkoffert
Konkretkofferten er så omfattende at den har sitt eget innlegg! 🙂
Håper dette ga litt praktisk inspirasjon og tips - flere forslag kommer snart!