Samisk kultur, tradisjon og historie – Samenes nasjonaldag og samisk uke

Det er godt etablert i læreplanene at elever skal lære om samisk kultur og tradisjoner. Malimo har variert materiell som er egnet både opp mot samenes nasjonaldag, og ellers i året! I dette innlegget får du en oversikt over utvalget. Hvis du vil bla direkte selv kan du finne stoffet her. Det finnes også materiell som er på nordsamisk og sørsamisk. Mye av dette er enkelt stoff som tall og farger, og kan være artig å jobbe med for norsktalende barn også. Dette finner du her, ved å hake av for nordsamisk eller sørsamisk språk i margen. I slutten av innlegget finner du mange gode nettressurser med filmer, musikk mm.

Kvalitetssikret stoff

Kultursensitivitet er alltid ekstremt viktig, og materiellet er gjennomlest av flere personer med lærerutdanning og samiske røtter. Dette gir en ekstra trygghet i arbeidet! Har du noen innspill er de hjertelig velkommen. Å oppsummere en kultur med alle dens nyanser er ikke mulig en enkelt materiell, hverken for samisk kultur eller andre kulturer. Formålet blir derfor å formidle ulike elementer for å gi elevene mange puslespillbrikker som de til slutt danner seg et bilde med. Se også mange eksterne kilder lenger ned i innlegget.

Relevante kompetansemål

Det står mye om det samiske i overordnet del av læreplanverket. Nivådelt lesemateriell med tilhørende oppgaver har også en rekke relevante mål knyttet til norskfaget. Ut over det finnes tematisk sett relevante kompetansemål først og fremst i læreplan i samfunnsfag, og kompetansemål etter 4. og 7.trinn:

  • utforske og presentere samfunnsfaglige spørsmål, søke etter informasjon i ulike kilder og vurdere hvor nyttig informasjonen er til å belyse spørsmålene (4.trinn)
  • presentere menneskerettigheter og rettigheter som barn har, og reflektere over hvorfor disse rettighetene finnes (4.trinn)
  • presentere årsaker til at samene har urfolksstatus i Norge, og beskrive forskjellige former for samisk kultur- og samfunnsliv før og nå (4.trinn)
  • utforske hvordan mennesker i fortiden livnærte seg, og samtale om hvordan sentrale endringer i livsgrunnlag og teknologi har påvirket og påvirker demografi, levekår og bosettingsmønstre (7.trinn)
  • reflektere over hvorfor konflikter oppstår, og drøfte hvordan den enkelte og samfunnet kan håndtere konflikter (7.trinn)
  • drøfte hva likeverd og likestilling betyr for et demokrati, og utvikle forslag til hvordan man kan motarbeide fordommer, rasisme og diskriminering (7.trinn)
  • utforske hovedtrekk ved historien til samene og de nasjonale minoritetene i Norge og presentere rettigheter samene og de nasjonale minoritetene i Norge har i dag (7.trinn)

I tillegg er det aktuelle mål i andre fag, f.eks KRLE:

  • samtale om hva menneskeverd, respekt, toleranse og samiske rettigheter betyr og hva det innebærer for hvordan vi lever sammen (4.trinn)
  • gjøre rede for historien til kristendom og andre religioner og livssyn i Norge, inkludert samers og nasjonale minoriteters religions- og livssynshistorie (7.trinn)
  • utforske og sammenligne tekster og materielle uttrykk som kilder til kunnskap om kulturarv knyttet til kristendom og ulike religions- og livssynstradisjoner (7.trinn)
  •  (7.trinn)
  • utforske og beskrive egne og andres perspektiver i etiske dilemmaer knyttet til hverdags- og samfunnsutfordringer (7.trinn)
  • reflektere over eksistensielle spørsmål knyttet til menneskets levesett og levekår og klodens framtid (7.trinn)
  • gjøre rede for hva menneskerettighetene innebærer for ytringsfrihet, religionsfrihet og religiøse minoriteters situasjon i Norge (7.trinn)

Lesetekster og arbeidshefte

Leseglød - Urfolk: Samer

Leseglød om samisk kultur, tradisjoner og historie med lesetekster på tre nivå, faktaark, quizkort og mer + oppgaver.LESEGLØD er en serie med nivådelt lesing primært innen emner fra samfunnsfag, naturfag og KRLE, men også fra verden rundt oss for øvrig. Tekstene er differensiert i tre nivå og inkluderer arbeidsoppgaver som går på innholdsforståelse. Den passer godt for elever fra ca. 3.trinn og oppover. Det finnes en tilhørende utforsker, med støttemateriell og mange ulike arbeidsark.

Emner om kultur og tradisjon

Lesetekstene handler om samene som urfolk i Norge og Sápmi, både historisk og i dag. Vi får innblikk i det kulturelle bostedsområdet og på hvilken måte samene har blitt møtt av samfunnet som minoritet frem til i dag. Vi får innblikk i samiske folkegrupper som nordsamer, sørsamer og lulesamer, samenes språk, musikk, rike kultur, tro, levevis og tradisjoner. Vi får også innblikk i ulike politiske vedtak i Norge som har hatt direkte påvirkning på samenes levevis, og protestene som fulgte rundt Altasaken og Kautokeinoopprøret. Samene har levd med rasisme fra det norske samfunnet i flere hundre år, og opplever fortsatt rasisme i dag. Dette tas også opp i materiellet. Lesegløden om samer har ekstra utvidet lesing, faktaark og quizkort.

Kortlesing FIKSJON med samiskrelaterte tema

KORTLESING er en voksende serie med korte fortellinger som raskt og enkelt kan brukes i klasserommet. Tekstene er på ett nivå og har liksberegning som viser vanskelighetsgraden på teksten. Leksjonene er godt egnet til bruk felles i klasserommet, til gruppearbeid eller egenlesing og lekser. Kortlesing vil ha fire sider herav to til tre sider er tekst og en til to sider er oppgaver som følger teksten. Oppgavene dreier seg primært om sjanger, plot og skrive- og lesestrategier. Du finner kortlesingstekstene i flere sjangre. Noen vil være tematiske og ha åpne slutter, mens andre tekster kan utfordre og la leseren undre seg. Det følger også med aktivitetskort, informasjon og fasit.

Noaidien - sagn/myte

Ella har en merkelig drøm. En reinokse eller en hjort kommer til henne i drømmen hennes og stirrer på henne. Moren avslører at familien har samiske røtter, og forteller at oldefaren var noaide, en nordsamisk sjaman. Hun sier også at bare de sterkeste noaidiene har reinokser som hjelpeånder, og at hun tror at Ella er en noaidi og at hun har sett sitt hjelpedyr i åndeform. Teksten er gjennomlest av samiske pedagoger for kvalitetssikring.

Vindmøllesaken - krim

I høyesterett taper den norske staten saken om vindmølleparken i de samiske områdene. Staten brøt urfolks menneskerettigheter og ble dømt til å stoppe drifta. Sabba og Inga tror de har vunnet gjennom siden staten fikk en dom i høyesterett, men en uke senere fortsetter drifta av vindmølleparken. Sabba, Inga og en hel del andre demonstrerer. Vil de bli hørt?

Temahefter (arbeidshefter)

Bildet viser utdrag av sider fra arbeidshefte om samisk kultur og tradisjoner

Klikk på bildet for å finne materiellet. Arbeidshefte type A

Dette temaheftet / arbeidsheftet har historisk, geografisk og kulturelt innhold. Man lærer mer om Sápmi, samenes bosetningsområde, Samenes nasjonaldag, ulike samiske språk, tradisjonell livsstil, nomadeliv i lavvo, reindrift før og nå, moderne livsstil, joik, gammel sjamanistisk religion, sjaman, runebomme, samiske folkedrakter, samiske årstider og behandlingen av samer i Norge.

Merk at det finnes i to utgaver:

  • Type A, med litt mer tegneserielignende illustrasjoner
  • Type B, med mer voksne illustrasjoner

Type B har også utvidet tekst med mer informasjon. Begge typene har to nivå. Formålet med type B var å tilby et alternativ som er bedre egnet for ungdommer og voksne som skal lære om samisk kultur, tradisjon og historier.

Fornorskningspolitikken har påvirket samisk kultur og tradisjon

Behandlingen av samer i Norge er en mørk del av norsk historie, og er viktig å lære om. Å gjengi et så alvorlig tema på en oppsummerende måte er vanskelig, og noe jeg har gjort etter beste evne med all respekt for historien.

Refleksjonsspørsmål er en del av opplegget, men kan ikke erstatte en klassediskusjon og videre arbeid med tema. Overgrepene den samiske befolkningen ble utsatt for av norske myndigheter er ikke unike på verdensbasis. Å arbeide med samene historisk sett gir god mulighet til å se på likheter med andre urfolk og hvordan de har blitt behandlet.

Oversikt over materiell med fokus på samisk kultur, tradisjon og historie. Aktuelt mot Samenes nasjonaldag, samisk uke og ellers.

Arbeidshefte type B. Klikk på bildet for å finne materiellet.

Oppgavehefte - hjernetrim og begrepslæring

Oppgavehefte med 22 sider, fordelt på oppgavene ordsøk, ord i ord, ordkjeder, ordkrøll og hemmelig kodeord, kryssord, hemmelige setninger og kodekryss. Fasit følger med til alle oppgavene.

Oppgavene er knyttet til over 60 begreper relevante for å arbeide med samisk tema. Begrepene forklares i eget medfølgende begrepshefte: 6.februar, arktisk område, beaivi, bellinger, bidos, birget, duodji, fangst, felle, gáhkku, gamme, gevir, halsduk, historie, hornlue, jakt, joik, kofte, koie, kommager, kultur, lasso, lavvo, levesett, lulesamer, lulesamisk, Mari Boine, menneskerettigheter, noaide, nordlys, norsamer, nordsamisk, pesk, reindrift, reinsdyr, rettighet, runebomme, samenes nasjonaldag, Sametinget, samisk flagg, sanke, Sápmi, siida, sjaman, skallebånd, skaller, skinn, snare, snøskuter, solsymbol, stallo, stjernelue, sølje, sørsamer, sørsamisk, tradisjon, urfolk, urfolksrettigheter, vidde, vilt, årstider.

Dette er et aktivt supplement som passer til arbeidshefte A vist ovenfor.

Gåtekort med samisk fokus

Gåtekort er artige quizkort som fungerer veldig godt både innendørs og utendørs, til for eksempel natursti eller stjerneorientering. Se en lang rekke brukstips i eget innlegg om gåtekort.

Oversikt over materiell med fokus på samisk kultur, tradisjon og historie. Aktuelt mot Samenes nasjonaldag, samisk uke og ellers.

Ord- og bildekort med samisk fokus

Oversikt over materiell med fokus på samisk kultur, tradisjon og historie. Aktuelt mot Samenes nasjonaldag, samisk uke og ellers.Ord- og bildekort er mye mer enn kun kort! Det er en variert samling med ordforrådsarbeid med ord og bilde, bare bilde, bare ord, foto, tegnspråk/TTT, lesedomino, loop-spill og mer. Ordliste: same, Sápmi, flagg, norsk, tradisjon, kultur, identitet, samisk språk, moderne, urfolk, rettighet, lover, nordlys, utendørs, årstider, vinter, vårvinter, vår, vårsommer, sommer, høstsommer, høst, høstvinter, joik, natur, bål, kniv, jakt, fiske, skog, hogst, ved, høste, sopp, blåbær, tyttebær, multer, krekling, furu, jordbruk, dyrehold, beite, gress, snøskuter, reindrift, reinsdyr, lasso, flokk, uteklær, hus, koie, gamme, lavvo, runebomme, duodji, skaller, kommager, lue, hornlue, kofte, nordsamisk mann, nordsamisk kvinne, sørsamisk mann og sørsamisk kvinne.

Det er også laget to varianter, en med type A og en med type B. Kort forklart handler det om ulike målgrupper. A er for barn og yngre elever, mens B er rettet mot mellomtrinnet, ungdommer og voksne. Yngre elever kan fint bruke B, mens den visuelle stilen til A gjerne blir for barnslig for eldre elever.

Se på bildet under for å sammenligne (B til venstre, A til høyre).

Støtteressurser relevante for samisk fokus

Sammen med arbeidshefte type A får man fire aktivitetsark for fargelegging (ett naturbilde og tre koftebilder), samt fargelegging av det samiske flagget og design av runebomme (gratis). Disse er inkludert i arbeidsheftet, og finnes i tillegg separat i ressursbiblioteket. 🙂 Det finnes også en flott oppskrift på å perle eller brodere samisk flagg.

Oversikt over materiell med fokus på samisk kultur, tradisjon og historie. Aktuelt mot Samenes nasjonaldag, samisk uke og ellers.

Knyttet til arbeidshefte type B finnes det fargeleggingsark med nordsamiske, sørsamiske og lulesamiske kofter.

Oversikt over materiell med fokus på samisk kultur, tradisjon og historie. Aktuelt mot Samenes nasjonaldag, samisk uke og ellers.

 

Håper dette utvalget med samisk læringsmateriell kan være nyttig for dere!

Se også eget innlegg med en stor samling ressurser samlet inn, blant annet: filmer, sanger, musikk, bøker, eventyr og aktiviteter!

Legg igjen en kommentar