Gåtekort – allsidig læringsarbeid
Gåtekort er en allsidig læringsaktivitet som kan brukes på mange ulike måter. Kortene fås på bokmål, nynorsk og engelsk, og har emner fra samfunnsfag, naturfag, KRLE og verden rundt oss for øvrig. De fungerer dermed veldig godt til tverrfaglig temaarbeid. De passer godt på hele småtrinnet, og som en enkel aktivitet på mellomtrinnet - ikke minst på engelsk! Hvert sett har 20 gåter og fasit. Alle har også svarark som kan brukes, eller dere kan bruke skrivebok.
Hvilke ferdigheter øves på med gåtekort?
Gåtekortene er gode til øving på kategorisering og eliminering. Hvis første del av gåten er "Jeg er rød." vil barnet med en gang scanne hjernen etter ting det kjenner som er røde. Banan og blåbær elimineres. Rødt eple, rips, bringebær og jordbær kan stå igjen som kandidater. Etter hvert fakta som tilføres gåten kan de luke ut ytterligere og nærme seg et svar. Dette er et bra utgangspunkt for både muntlig og skriftlig aktivitet.
Gåtekort og kompetansemål i norsk
Å løse gåter krever at elevene leser nøye, tolker betydninger og tenker kreativt. Når elevene arbeider med gåtekortene sammen får de øving i å "lytte, ta ordet etter tur og begrunne egne meninger i samtaler" (2.trinn). Gåtekort gir også muligheten for å øve på "beskrive og fortelle muntlig og skriftlig" (2.trinn).
Et kompetansemål i norsk etter 4.trinn sier at elevene skal kunne "bruke lesestrategier målrettet", noe man kan øve på når man løser gåter. I muntlig kommunikasjon skal elevene kunne "følge opp innspill fra andre i faglige samtaler og stille oppklarende og utdypende spørsmål" (4.trinn). Gåter er fine oppgaver for å oppfordre til diskusjon og refleksjon, der elevene kan uttrykke sine tanker og resonnement både muntlig og skriftlig. Siden gåtene også er på engelsk kan kan jobbe med å "sammenligne ord og uttrykk i norsk og andre språk" (4.trinn).
Gåtekort og kompetansemål i engelsk
Siden alle gåtekortene altså fås på både norsk og engelsk er de en fin måte å jobbe tverrfaglig på. Flere sett har også tema fra øvrige skolefag, slik får man "tre for en"! I engelskfaget finner vi flere relevante kompetansemål, som for eksempel "stille og svare på enkle spørsmål, følge enkle instruksjoner og bruke noen høflighetsuttrykk" (2.trinn). I tillegg målet om å kunne "lytte til, lese og samtale om innhold i enkle tekster, inkludert billedbøker" (2.trinn).
Gåtekort kan bidra til å utvikle ordforråd innen mange ulike tema, relevant for målet om å kunne "lytte til og forstå ord og uttrykk i tilpassede tekster" og "bruke noen vanlige småord, høflighetsuttrykk og enkle fraser og setninger for å få hjelp til å forstå og bli forstått" (4.trinn). Oftest er emnene gåtekortene handler om kjent for elevene, dette kan hjelpe dem med å kunne "lese og samtale om innhold i ulike typer tekster, inkludert billedbøker" (4.trinn).
Gåtekort er allsidige - både tematisk og praktisk
Gåtekort er godt egnet til både innendørs og utendørs bruk, som for eksempel quiz, natursti, uteskole, stjerneorientering, stasjoner og mye mer. De kan brukes individuelt i eneundervisning, i læringspar og i grupper. Temaene har stort spenn, og det finnes en samlepakke som inneholder alle. Noen eksempler på tema er blant annet religioner, 17.mai, årstider, farger, frukt, grønnsaker mm. Samlingen er voksende så utvalget øker. Det er også mulig å ønske seg tema!
Brukstips for gåtekort
Vi har en rekke forslag til måter å bruke kortene på, men har du brukt dem på en annen måte enn denne kan du gjerne gi en lyd så kan vi utvide listen! 🙂
-
Muntlig aktivitet både innendørs og utendørs. Hvert sett med gåtekort følger et tema, og inneholder 20 kort med fasit. Kortene kan skrives ut dobbeltsidig, men merk at fasiten vil vises gjennom kortet hvis man skriver ut på tynt kopipapir.
-
Varier den muntlige aktiviteten med grupper som skal løse gåten sammen, der en elev trekker og de andre diskuterer svaret. Når elevene jobber i par kan elev A trekke kort uten at elev B får se fasit, og lese spørsmålene høyt. Da er det elev B som skal løse gåten. Eventuelt kan elev A holde opp kortet slik at elev B ser fasit, mens elev A leser og skal løse gåten selv.
-
Gåtekortene kan brukes som en klassisk quiz.
-
Uteskole, stjerneorientering og/eller natursti - skriv ut og heng opp på skolens område. Elevene kan med fordel gå rundt og løse gåtene to og to. De skriver ned løsningsforslagene sine på svararket som følger med, eventuelt i en skrivebok. Til utendørs bruk anbefales det å skrive ut og lime på papp, eventuelt også laminere. Velg da kun oppgavesidene og utelat fasiten.
-
Som skriftlig aktivitet kan man trekke et kort, løse gåten og så skrive ned svaret som en kort faktatekst. Her differensieres det mellom delvis avskrift av faktaene som ligger i gåten, og det å skrive et avsnitt med egne ord knyttet til fakta. For noen elever er det nok å føre svarene i svarlisten og fortelle muntlig om faktainformasjonen.
-
Gåtekortene kan brukes i forbindelse med oppstart og avslutning av dagen, da som en fellesaktivitet.
-
Gåtene kan legges inn på ukeplan som en liten nøtt og svaret fås i løpet av uken.
-
Gåtekortene kan brukes i eneundervisning som en samtalestarter og generell øving på muntlig aktivitet, og innfallsvinkel til skriving.
-
Gåtekortene kan brukes som aktivitetsmal. Elevene gjennomfører et par forhåndslagde kort, og får så oppdrag om å lage flere egne kort i samme format.
Lykke til med arbeidet! Bruk gjerne meldingsboblen nede til høyre hvis du har noen spørsmål! 🙂