Samarbeidstegninger – maler for nedlasting
Samarbeidstegningene fra Malimo er veldig populære! De brukes i mange aldersgrupper, fra småtrinnet og helt opp i voksenopplæring. Du kan lese mer om fordeler med fargelegging og tegning for barn og voksne i eget innlegg.
Hvor kan jeg finne maler på samarbeidstegningene?
Vil du hoppe rett inn i samlingen og laste ned kan du gjøre det her: Mandala - samarbeidstegninger. Disse tegningene er gratis og kan brukes fritt av alle. Man må ha en bruker for å laste ned, det er gratis å opprette. Det finnes også slike tegninger for alle bokstaver og tall.
Du kan laste dem ned enkeltvis i en del, altså en hel tegning på en A4-side, eller ferdig oppdelt for å brukes i gruppe. De ulike tegningene er merket med hvor mange deler de kommer i.
Er disse tegningene egentlig mandalas?
Nei. Teknisk sett heter disse zentangles, men på folkemunne omtales de ofte som mandalas. Mandala er et begrep som brukes om geometriske figurer med symmetri. Det er derfor ikke helt riktig å omtale disse tegningene som mandalas, men de har innslag av geometriske mønstre i seg. Det korrekte uttrykket for slike mindfulness-tegninger er altså zentangle.
Nytten av samarbeidstegninger
Ofte er det nok å bare tegne. La det være en kreativ pause, med fokus på ro, lave skuldre og at hjernen hviler uten noe input. Dette er også mindfulness. Det er fint å sette på rolig og lavbakgrunnsmusikk.
Tegnestunder er også ypperlige muligheter til relasjonsbygging både barna mellom, og mellom voksne og barn. Å sitte sammen ved et bord og tegne er avslappende, sosialt og hyggelig. Det åpner opp for mange gode samtaler, både barna mellom og ikke minst mellom voksne og barn. Kanskje gir det rom for å snakke om ting man ellers ikke kommer inn på også. Du skal ikke se bort i fra at barna deler noe de kanskje ikke har delt før, og at dere kan lære nye ting om hverandre.
Hvis man tegner på et felles prosjekt er det også nytteverdi i å skape et resultat sammen. Hver sin del blir satt sammen til en hel - også i symbolsk forstand.
Relevante kompetansemål
Flere mål i kunst og håndverk er relevante for slike oppgaver. Du kan gjerne instruere rundt fargelære før elevene tar fatt på oppdraget sitt.
- utforske ulike visuelle uttrykk og bygge videre på andres ideer i eget skapende arbeid (2.trinn)
-
eksperimentere med form, farge, rytme og kontrast (2.trinn)
- studere form gjennom å tegne, male og fotografere (2.trinn)
-
formidle og vise fram eget arbeid gjennom utstilling (4.trinn)
- utforske og reflektere over hvordan følelser og meninger vises i kunst, og bruke symbolikk og farge til å uttrykke følelser og meninger i egne arbeider (7.trinn)
Bruk bokstav-tegningene til å lage store slagord
Alle bokstavene i alfabetet vårt er tilgjengelig for nedlasting. Med dem kan dere fargelegge og henge opp større slagord, som for eksempel SAMHOLD som vist over. Kanskje har dere andre fokusord? Tall er også tilgjengelig slik at man kan skrive klasse/trinn, året osv.
Bilder av samarbeidsoppgaver
Tusen takk til alle som deler og sender inn bilder av de flotte kunstverkene elevene skaper! De kommer fra alle trinn og aldre. Det er veldig artig å se. Bildene i dette innlegget er sendt inn av: Anne Guri Horne Alver, Bente Bjørnseth, Malin Hatlevik, Marianne Iselin Titland, Trine Andresen Espeland.
Blant de mest populære figurene finner man ulv, løve, ugle, katt, koala, elefant, enhjørning, skilpadde og mange, mange flere.