TANNLØS-spill i alle fag
TANNLØS er en artig måte å jobbe med alle slags fag - man kan spille med alle tema! Så lenge man har et spørsmål med et svar så kan det spilles med. Det passer for alle ferdigheter. Riktig svar på en oppgave gir ett poeng. Poengene kan føres enten med å trekke tenner ut i fra et gitt antall - førstemann til tannløs vinner, eller med å legge til tenner i en tom munn. Da kan man spille på tid. Spillet fungerer godt individuelt, i par og grupper f.eks på en stasjon. Det finnes en rekke gratis mal på spillebrett som kan brukes med alle slags ressurser, samt ferdige spillekort med fasit. Det er også flott å ta med seg dette spillet utendørs! 🙂
Hva trenger man for å spille TANNLØS?
Veldig lite! Elevene trenger en whiteboard-tusj og noe å viske med (jeg syns at en sammenrullet svart tennissokk eller babywipes fungerer ypperlig!). Merk at det kun gjelder hvis brettene er laminert. Elevene bytter på å trekke, men alle skal løse oppgaven. Når alle har svart sjekker de fasiten for å se om de kan tegne/viske en tann. Dersom noen har feil svar må de som har rett svar forklare (med regneoppgaver kan elevene forklare strategiene sine til hverandre). Det er kjekt å spille dette spillet med alt fra gloser, øveord og ordklasser, til matematikkoppgaver. I tillegg til de originale TANNLØS-spillkortene er også oppgavekort flotte til dette! Man kan også spille muntlig hvis det er ønskelig. 🙂
Du kan skrive ut brett i farge eller svarthvitt som har et felt for å skrive løsningen på oppgaven i. Elevene kan også lage sine egne brett ved å klippe ut den forstørrede figuren de liker best(eventuelt farger), limer dem på hver sitt farget A3-ark. Under figuren limer man på et hvitt ark for å lage et skrivefelt. Dette lamineres og elevene bruker spillbrettet sitt hver gang de skal spille. Det finnes generelle brett som kan brukes til alle spill, og de fleste spillkort-sett har tilpassede brett. Disse tilpassede brettene hjelper med å differensiere spillet (les mer under).
Et annet godt tips er å oppbevare spillekortene på ring, eller bruk de praktiske små boksene fra Malimo eventuelt koffert. Det er også mulig å bruke konvolutter eller zip-lock-poser.
Hva er TANNLØS godt egnet til?
Siden det kan spilles med alle slags tema og fag på alle nivå fungerer konseptet for alle. Spillene kan både brukes i forbindelse med å lære noe nytt, samt repetisjon. De ferdige settene kan også brukes til uformell vurdering og forståelsessjekk. Aktiviteten er selvrettende siden det følger med fasit, og alle ferdige spillekort har to versjoner av brettene. Det ene gir ekstra støtte for differensiering.
Selvrettende og enkel differensiering
Dersom du bruker oppgavekort i matematikk eller TANNLØS-spillkort har elevene enkel tilgang på fasit. Elevene får på den måten umiddelbar tilbakemelding på arbeidet de gjør. TANNLØS-kortene som er laget for dette spillet skrives ut med fasiten på baksiden av spillkortet. De fleste TANNLØS-spillkortsettene har to ulike spillebrett inkludert (alle har minst ett). Dette gir enkel differensiering. Det ene brettet gir ingen ledetråder, men det tilpassede brettet gir støtte i oppgavene som skal løses. Elevene kan med fordel spille gjennom oppgavesettet med begge spillebrettene - en gang med støtte og en (eller flere) uten. Hvis du skaffer deg en av samlepakkene og rullerer på hvilke ferdigheter elevene skal arbeide med kan de også spille de samme spillene flere ganger. Hvis du vil bruke de generelle brettene fast er det likevel en god idé å skrive ut ett eksemplar av spillbrettet med støtte og ha det tilgjengelig sammen med spillkortene. Jeg syns det er greit å ha det klart, spesielt når man har tid til å spille en til en med en elev - eller hvis man vi sette dem til å arbeide på egen hånd men de ikke er helt klare for å løse oppgavene selvstendig enda.
Forståelsessjekk og uformell vurdering
Dersom du ønsker å bruke TANNLØS-spillene som en uformell vurdering eller en forståelsessjekk kan du be elevene skrive ned svarene sine på svararkene som følger med i både oppgavekort-settene og i settene med TANNLØS-spillkort.
Skal du bruke spillet på denne måten er det lurt å be dem om å skrive ned både utregning og svar. På den måten har du dokumentasjon på forståelsen deres av en ferdighet eller et emne. Dette er nyttig for å fange opp misoppfatninger og for å gi veiledning videre.
Håper dette ga deg noen gode ideer på hvordan du kan spille med mange ulike fag og emner i TANNLØS-konseptet!
Hvis du har noen ønsketema som ikke finnes enda kan du gjerne ta kontakt via meldingsboblen nede til høyre! 🙂