Setningslek / setningspuslespill – bygge setninger
Setningslek, også kalt setningspuslespill, er en engasjerende aktivitet i språkopplæringen. Den kan brukes med yngre elever, og ikke minst eldre elever og voksne som er nye i det norske språket. Dette er en visuell serie som handler om å bygge setninger. Den fås i to formater: en helt fri variant (MIX) der man har utallige kombinasjoner, og en variant som har en forhåndsdefinert setning som bygges ut i fra et bilde (KODE). Les mer om dette under, samt faglige fordeler!
Hva er setningslek / setningspuslespill?
Gjennom å pusle med setningene lærer elevene om ledd i setninger, indirekte om subjekt, verbal og objekt, samt norsk setningsstruktur og å lage meningsbærende setninger. Serien fås i to formater (som vist på bildene):
- Setninger som bygges helt fleksibelt ut i fra tre typer kort m/bilde eller ord (18+18+18 kort, totalt over 5800 kombinasjoner)
- Setninger som har en bildeløsning og tre ordkort, fire kort totalt (15 setninger, 60 kort)
Hver setning settes sammen av ett A-kort, ett B-kort og ett C-kort. Kortene er ikke merket med ABC, det mønsteret ville elevene raskt sett.
- A-kort er substantiv (hvem)
- B-kort er verb (gjør hva)
- C-kort er preposisjon/antall og sted/gjenstand (hvor/med hvilken gjenstand)
Systemet og strukturen på setningene er likt på begge formatene, men på varianten med bildeløsning er det ett riktig bilde til hver setning.
Differensiert utgave + støtte
Alle setningslek/puslespill fås i to utgaver. Den vanskeligste utgaven har svarte rammer og gir ingen støtte i hva setningen skal settes sammen av. I tillegg har man en variant som har fargekodede rammer der A-kort er blå, B-kort er grønne og C-kort er lilla.
Med disse brettene får elevene ytterligere støtte. Velg mellom svarte og fargede rammer på brettene for ulik grader av støtte i aktiviteten.
Faglig forankring for setningslek
Setningslek handler om å stokke om ord og lage setninger. Utgangspunktet for å kunne gjennomføre denne aktiviteten på en god måte og med godt utbytte er at elevene er ortografiske lesere. Det betyr at elevene gjenkjenner ordene umiddelbart og ikke må stave seg gjennom enkeltlydene for å lese ordene med dårlig syntaks. «Setningspuselspill er en mer grundig måte å analysere setninger på, siden de brytes ned til enkeltord som flyttes rundt, slik de kan danne flere strukturer som betyr det samme.» (Refsahl, 2023:89, «Elevtilpasset leseopplæring»)

Bilde delt med tillatelse av Mona Grorud Sørensen.
Øve på og lær om setningsstrukturer
Setningslek er en fin aktivitet for å hjelpe elevene å lære om setningsstrukturer. De vil oppdage at man ikke trenger å flytte ett og ett ord, men hele setningsledd. De vil utvikle bedre leseflyt og setningsforståelse, og vil på sikt avkode ordene samtidig som de leser innadvendt. Med denne øvingen vil elevene også øke egen lesehastighet naturlig. Merk at lesehastighet skal ikke fokuseres på isolert sett, målet er ikke at elevene skal lese raskest mulig. Det kan være behov for avlæring dersom elever leser for raskt (gjetter ord, slurver, blir usikker) og det gjelder også elever som leser for sakte (usikre, avkodingsvansker eller har problemer med syntaks). Setningslek og pusling med ord for å bygge setninger er flott til dette formålet. Du kan også bruke fargede ark som du deler opp, post-it-lapper eller lignende. Se eksempel på fin og enkel aktivitet som Mona Grorud Sørensen har gjort.
Flere faglige fordeler
- Læring om ordklasser og ordenes funksjon, naturlig å samtale om mens man holder på med denne aktiviteten.
- Aktiviteten er en leseflytøvelse med vekt på forståelse rundt innhold men også rundt delsetninger og helsetninger.
- Man arbeider aktivt med leseforståelse og meningsskaping av de ulike delene. Man må tolke og vurdere hvilke kombinasjoner gir mening?
- Gjør abstrakt grammatikk fysisk håndgripelig med en konkret oppgave der man fysisk setter sammen deler.
- Arbeidet med å sette sammen ulike setningsdeler styrker syntaktisk bevissthet. Elevene utvikler en forståelse for hvordan en setning er bygd opp – med subjekt, verbal og ofte objekt eller andre ledd. Dette gir dem et indre språk for grammatikk og syntaks, som igjen styrker både lesing og skriving.
- Tilpasses lett til ulike nivå, ref differensiert utgave.
- Fremmer samarbeid og muntlig aktivitet hvis man jobber sammen i grupper.
- Ved å analysere og sette sammen riktige setningsledd bygger elevene erfaringer som direkte kan overføres til egen tekstproduksjon. De blir mer bevisste på variasjon i setningsoppbygging og hva som gir flyt og sammenheng i tekst.
- Elevene oppnår metaspråklig bevissthet og samtaler rundt språkets deler, ordklasser, snakker om hvor ordene passer inn i delsetninger, helsetninger. Når man kommer hit har man virkelig fått utviklet sin språklige forståelse.
Materiellet har to designtyper - for yngre og eldre målgruppe
Materiellet finnes i to ulike design for ulike aldersgrupper. Ordene vil ha overlapp og variasjoner innen samme tema. Noen tema vil kun være tilgjengelig i en av variantene.
- Type A: Barnehage og småtrinn.
- Type B: Mellomtrinn, ungdommer og voksne.
Både type A og type B kan uten problemer benyttes av begge målgrupper, formålet er å gi spesielt den eldre målgruppen en layout som er mer tilpasset modningsnivå. Både illustrasjoner og selve layouten er ulik på typene.