FN-dagen i barnehage og skole (24.oktober)
FN-dagen er fin å markere i både barnehage og skole, og det kan gjøres så enkelt eller så omstendig som man måtte ønske. Det er naturlig å koble arbeidet opp mot menneskerettighetene, og ikke minst barnekonvensjonen. Det er også mulig å dra inn bærekraftsmål i arbeidet. Både i barnehage og skole kan man markere dagen og lære barna om ulike land, kulturer, flagg og spennende matretter. Hvert år har FN-dagen et eget undertema, og i 2024 er dette "En mer fredelig verden er mulig: Hva gjør FN?".
Aktivitets- og læringsforslag:
- Internasjonal dag med mat: La barna få ta med matretter fra ulike land (enten fra hjemmene deres eller laget i barnehagen). Dette gir barna en opplevelse av mangfold og kan være en enkel måte å introdusere ulike kulturer på.
- Flaggverksted: Barna kan lage flagg fra ulike land. Dette gir dem en visuell forståelse av mangfoldet i verden, samtidig som de kan øve på finmotoriske ferdigheter ved å klippe og fargelegge. Last ned gratis FN-flagg her!
- Samtale om vennskap og likhet: Barna kan få høre enkle fortellinger eller eventyr fra andre kulturer som fokuserer på vennskap, likhet og samarbeid. Etterpå kan de reflektere over hvordan vi alle kan være venner uansett hvor vi kommer fra.
- Sang og musikk fra hele verden: Lær barna sanger fra ulike land, eller lytt til musikk fra forskjellige kulturer. Dette gir dem en sanselig inngang til andre lands kultur, og musikk er en fin måte å bygge fellesskap på.
- Tegning og kunstprosjekter om fred: Barna kan lage tegninger eller andre kunstprosjekter som viser hva fred betyr for dem. Dette kan være en flott inngangsport til å snakke om FN sitt arbeid for fred og samarbeid.
- FN-rollespill: Elevene kan delta i en simulering av en FN-sesjon der de representerer ulike land. Dette gir innsikt i hvordan internasjonale beslutninger tas, samt fremmer kritisk tenkning om globale utfordringer.
- Kulturell presentasjon: La elevene forberede presentasjoner om ulike land og deres kulturer. De kan snakke om språk, mat, musikk, og nasjonale tradisjoner, noe som fremmer forståelse for globale forskjeller og likheter.
- Diskusjon om FN’s bærekraftsmål: Elevene kan lære om FN’s 17 bærekraftsmål og diskutere hvordan disse målene påvirker deres hverdag. Klassen kan også brainstorme på hvilke små tiltak de kan gjøre for å bidra til målene.
- Lære om FNs historie og formål: Det er viktig å forstå hva som ligger bak grunnleggelsen av FN og hvilke oppgaver/formål som jobbes med i dag. Her anbefales lesetekstene i nivådelt Leseglød om FN.
- Felles kunstprosjekt om fred: Skolen kan organisere et felles kunstprosjekt der elever lager plakater eller bannere med fredsbudskap, inspirert av FN's arbeid for fred og rettferdighet.
- Film og dokumentarvisning: Elevene kan se dokumentarer eller korte filmer om FN’s arbeid for menneskerettigheter, utdanning eller helse (se nederst i innlegget). Dette kan følges opp med samtaler om hvorfor internasjonalt samarbeid er viktig.
- Barns rettigheter: Barnekonvensjonen er laget av FN og slår fast rettighetene til alle barn i hele verden. Dette er viktig stoff å lære om! Malimo har en Lesebok FAKTA om barns rettigheter som kan brukes til formålet. Det finnes også et arbeidshefte i serien Ukens Malimo som har tema FN og barns rettigheter.
De foreslåtte aktivitetene ovenfor kan gjøre FN-dagen engasjerende og relevant for både barnehagebarn og skoleelever, samtidig som de lærer om viktige temaer som fred, menneskerettigheter, og globalt samarbeid.
Mer stoff hos FN-sambandet
FN-sambandet er en norsk organisasjon, som har som hovedoppgave å informere om FN og FNs arbeid. Dette har de gjort siden 1946. Hovedmålgruppen er barn og unge, og skoleverket. Hvert år møter de over 100 000 unge mennesker gjennom arbeidet sitt i skolen. Det er de som står bak videoen over: "Hva er FN?". FN-sambandet har også en fin samling som heter "FN-dagen i skolen". Her finnes det mange ressurser, tips og forslag, absolutt verdt å se på.