AI-tips for skole og barnehage – hele samlingen!
Malimo samler gode og enkle tips til AI for å forenkle arbeidet i skole og barnehage! Her finner du en voksende samling med alle tips som finnes så langt. Aller først, la oss se litt på aktuelle AI-verktøy som er nyttige å bruke, og hvordan du kan tilpasse f.eks ChatGPT til ditt bruk. Bla helt nederst for å finne listen over tips.
Hva er AI? Hvilke verktøy bør jeg bruke?
AI står for artificial intelligence, på norsk brukes KI (kunstig intelligens) primært. De betyr det samme, og det kan være nyttig å søke med engelsk terminologi når man skal finne frem. Kort fortalt handler det om utviklede datasystemer som justerer sin egen aktivitet, og derfor oppfatter vi dem som intelligente. For å bruke dem godt kreves det likevel god input, et kritisk blikk og egen fagkompetanse i bakgrunnen. AI kan umulig erstatte erfaringen, refleksjonene og vurderingene som gjøres av en pedagog. Likevel finnes det mange praktiske ting vi kan bruke verktøyet til!
Aktuelle verktøy
Det finnes mange ulike verktøy og chatbots (skriv inn din prompt, få svar) å velge blant. Personlig har jeg mest erfaring med ChatGPT og Canva. Her er noen av de vanligste.
- ChatGPT / OpenAI - enkel modell gratis, finnes utvidelse
- Google Gemini - enkel modell gratis, finnes utvidelse
- Microsoft Copilot - mange har denne inkluder i sine jobbtilganger
I tillegg disse flotte verktøyene:
- Suno AI - lag sanger
- AudioPen - tale til tekst
- Skybox - lager bilder
- Ideogram - lager bilder
- Canva - lage presentasjoner, grafikk
- Claude - chatbot
AI trenger din input - hvordan "stille inn" en GPT
Som nevnt over er AI et datasystem som justerer sin egen aktivitet, altså ut i fra hva du gir den av input. Det er ikke en magisk sak, men en datamaskin som gir respons på det du faktisk ber den om. For å få gode svar må du stille gode spørsmål, altså formulere gode prompts. Her er et eksempel på hvordan du kan gjøre dette i ChatGPT. Du lagre generelle innstillinger knyttet til deg som bruker:
Du kan skrive på norsk. Når du er fornøyd med innholdet velger du "Enable for new chats" og lagrer. Du kan endre dette senere, og du kan også overstyre informasjonen når du oppretter dine egne GPT-er (altså dine egne, ferdig innstilte chatbots).
Du kan kalle GPT-en din hva du vil. Husk at du kan opprette flere GPT-er med ulike innstillinger, så kall dem noe som er gjenkjennelig over tid. I instruksjonene kan du skrive hva som helst. Be GPT om å skrive svar som ekspert på ulike felt og emner du er opptatt av. Det vil aldri være feilfritt, og du vil måtte kalibrere deg på teksten du får. Jeg ville ikke brukt GPT til kunnskapshenting, det er den alt for upålitelig til. For å systematisere og automatisere arbeid er den flott. Med din egen fagkompetanse i bakgrunnen ser du hvilke svar du kan bruke, hvilke du kan redigere, og hvilke du må lage en ny promt for. Når du får et svar du ikke er helt fornøyd med må du endre oppdraget du har gitt.
Endre innstillinger på GPT underveis
Jeg ville holdt en GPT isolert til et emne slik at du får best mulige svar innen dette emnet. Opprett heller ulike varianter for å fokusere på ulike ting. Du kan når som helst fylle på med flere faktorer den skal jobbe etter, samt be om en oppsummering av innstillingene for akkurat denne enkelte GPT.
Det finnes ingen begrensninger på hva du kan definere for den. Du kan be om å få alle svar på nynorsk, du kan be om å få svar i listeform, nummerert eller punkter, du kan instruere om deler av informasjonen fra forrige svar som skal utelates. Hvis du skriver "Lær følgende: ..." og kommer med flere rammer så vil den legge dem til og gi svar ut i fra dette neste gang. Prøv deg frem, det er en artig prosess!
AI-tips for barnehage og skole - samling:
Her vil jeg legge inn lenker til nye tips som publiseres, så bokmerk gjerne innlegget for å finne det igjen senere.