Alfabethefter – gode 90%-hefter for de yngste

Nivådelte alfabethefter gir god lesetrening i begynneropplæringen. 90%-hefter. Fire nivå. Ord-bildeforhold med førstelyd, midtlyd og sistelydAlfabethefter er en stor serie med nivådelte lesehefter rettet mot de yngste leserne, altså lesestarterne. Heftene er nivådelte på nivåene A, B og C. I tillegg har heftene et eget nivå for pyramidelesing (nivå P) av de samme ordene som er representert på nivå A, B og C, for ekstra lesetrening. Heftene fungerer veldig godt som 90%-lesing for elever i første klasse eller andre elever med tilsvarende utfordringer i lesing. Heftene baserer seg på ord-bildeforhold med utgangspunkt i førstelyd, midtlyd og noe sistelyd. Nivå A baserer seg på førstelyd, mens nivå B og C har en blanding av førstelyd, midtlyd og sistelyd.

Flere serier med alfabethefter

Den originale serien med alfabethefter er komplett og har tilhørende arbeidshefter. En fornyet utgave er påbegynt, og det er disse du ser bilde av til høyre. Det er et nytt visuelt uttrykk, men nivåmessig er de to seriene like. Barn har ofte ulike preferanser, så et rikt utvalg med tekster som har ulike uttrykk er positivt.

Variert bruk av alfabethefter

Nivådelte lesehefter, som disse alfabetheftene, er en svært god måte å tilpasse leseopplæringen for de yngste elevene, fordi de enkelt gjør det mulig å tilpasse tekstene til elevenes individuelle ferdighetsnivå. Noen av fordelene er:

  • Reell tilpasset opplæring: Elevene kan lese tekster på sitt eget nivå, noe som gir dem mulighet til å oppleve mestring uten å føle seg overveldet. De kan jobbe med heftene i sitt eget tempo, og du kan gi støtte basert på leseferdighetene deres. Dette er spesielt nyttig for elever som trenger litt ekstra tid til å utvikle sine grunnleggende leseferdigheter.
  • Fokus på spesifikke leseferdigheter: Leseheftene kan brukes til å fokusere på spesifikke ferdigheter, som avkoding av lyder, førstelyd, midtlyd, sistelyd, høyfrekvente ord, og setningsstrukturer. Elevene kan for eksempel få hefter som inneholder mange repetisjoner av bestemte bokstavlyder eller stavelser som de har utfordringer med, for å styrke deres fonologiske bevissthet.
  • Lesekurs eller lesegrupper: Heftene kan brukes som en del av små lesegrupper, der elever med lignende nivåer arbeider sammen. Dette kan skape trygghet, samtidig som elevene støtter hverandre i lesingen. Her kan man gjennomføre høytlesing i fellesskap, med veiledning fra læreren som modellerer riktig lesing og ordgjenkjenning.
  • Gjentatt lesing for å styrke leseflyten: Nivådelte lesehefter kan brukes til repeated reading (gjentatt eller repetert lesing), hvor elevene leser samme tekst flere ganger for å øke leseflyten. Hver gang de leser, vil de kunne oppdage at de blir raskere og sikrere, noe som bygger selvtillit.
  • Selvstendig lesetrening: Elevene kan bruke nivådelte lesehefter til å trene på egen hånd i lesekrok eller som en del av leksearbeid. Det kan legges opp til at elevene selvstendig velger lesemateriell på et passende nivå fordi selve utvalget er tilpasset, og så jobber de med heftene som en del av sin daglige lesetrening.
  • Progressiv utfordring: Leseheftene kan organiseres i nivåer som blir gradvis vanskeligere, slik at elevene kan utfordre seg selv ved å bevege seg oppover nivåene når de er klare. Dette gir en naturlig progresjon i lesetreningen og gjør det tydelig for elevene hvordan de utvikler seg.

Ved å bruke nivådelte lesehefter på denne måten, kan du legge til rette for at alle elever får øving tilpasset til sitt nivå, noe som kan øke både leseglede og ferdigheter i de første skoleårene (og videre).

Nivådelte alfabethefter gir god lesetrening i begynneropplæringen. 90%-hefter. Fire nivå. Ord-bildeforhold med førstelyd, midtlyd og sistelyd

Arbeidshefter til Alfabetheftene

Hvert Alfabethefte har som nevnt tre nivå. Arbeidsheftene dekker avkodingsoppgaver for de tre nivåene. Arbeidsheftene er på bokmål og nynorsk og det er planlagt 27 hefter på inntil tre nivåer for hver bokstavlyd. De ulike nivåene skiller seg ut ved at det er fire korte fokusord på nivå A med heftets bokstavlyd som førstelyd. Nivå B har fokusord med heftets bokstavlyd som førstelyd og midtlyd, mens nivå C har fokusord med heftets bokstavlyd som førstelyd, midtlyd og noe sistelyd.

Grundighet i gjennomføringen av oppgavene er avgjørende for god kvalitet på arbeidet, læringen og ikke minst for å få gode arbeidsvaner. Det er spesielt bokstav-lyd-forholdet som her er viktig å fokusere på, samt teknikker til hjelp i avkodingsarbeidet og lesetreningen, som å klappe stavelser / stavelsesarbeid identifisere lyder og lydendringer.
Arbeidsheftene er basert på Jørgen Frosts helhet-del-helhetslesing med ABC-fasen som mange brukere av Malimo kjenner gjennom våre intensive lesekurs og Les ABC mini-lesekurs og monsterlesing. Les mer om Jørgen Frosts ABC-fase i gjennomføringen i lærerveiledningen til de intensive lesekursene. Prinsippet er det samme så lenge en følger de samme fasene i arbeidet.

Nivådelte alfabethefter gir god lesetrening i begynneropplæringen. 90%-hefter. Fire nivå. Ord-bildeforhold med førstelyd, midtlyd og sistelydArbeidsheftenes nivåer

  • NIVÅ A: har fokus på førstelyd og lyd-bilde-forhold med fire ord og bilder som gjennom heftet fra enkeltord til korte setninger.
  • NIVÅ B: har fokus på førstelyd, midtlyd og noe sistelyd og på lyd-bilde-forhold med fire ord og bilder som gjentas gjennom heftet.
  • NIVÅ C: har fokus på førstelyd, midtlyd og noe sistelyd og på lyd-bilde-forhold med fire ord og bilder som gjentas gjennom heftet. Lengre fokusord og med utfordrende konsonantforbindelser.
PYRAMIDELESING: alle ord på de foregående nivåene er representert sammen med enkeltbilder i pyramidelesingen. Dette er enkle setninger som nivå A,B og C avslutter med, satt i pyramidelesingstruktur. Disse heftene er ment som mengdetrening i lesingen og har ikke egne arbeidshefter.

Gode lese-serier på Malimo:

  • Lesekort fakta - egnet for alle, fotobasert. Emner fra samf, nat, KRLE og verden rundt oss. Påstander sant/usant. Hefteform og kortform. BM, NN og ENG.
  • Leseglød - tre nivå, fra ca. 3.trinn og oppover. TPO etter mellomtrinn. Inkl. faktakort, faktaark og quizkort. Emner fra samf, nat, KRLE og verden rundt oss. BM, NN og ENG.
  • Lesebok FAKTA - sju nivå fra snakkebok nivå 0 for alle og opp til nivå 6 som er lettlest u.trinn. Tema om sesongstoff + samf/nat/KRLE. Quizkort inkl. BM, NN og ENG.
  • Lesebok FIKSJON - følger samme struktur som Lesebok FAKTA, men med fiksjonstekster.
  • Kortlesing FIKSJON - korte fiksjonstekster med oppgaver som fokuserer på plot, sjanger og lesestrategier.
  • Lesebok START - for barn i leseopplæringen. Tre nivå + snakkebok. Gode 90%-hefter. Også egnet for høytlesing.
  • Lesestart og STL+ - kan brukes både med og uten STL+. Temarikt alternativ, varierte oppgaver, flere nivå. BM, NN.
  • Alfabethefter - gode 90%-tekster, fire nivå for de yngste leserne i begynneropplæringen. BM, NN.
  • Leseteater - både leseteater for gruppe og parlesing. Fiksjon og eventyr. BM, NN, ENG.

De aller fleste leseserier på Malimo er LIKS-beregnet.

Andre interessante innlegg!

Legg igjen en kommentar