Prosjekt blomstereng – redd pollinatorer og bevar kulturlandskapet!

Prosjekt for å sanke frø og så blomstereng. Redd pollinatorer og bevar det norske kulturlandskapet. Uteskole og naturfag.Det blir stadig viktigere å tilby pollinatorer gode plasser å finne næring. Uten dem blir det svært lite mat tilgjengelig for oss mennesker også. Norske blomsterenger er livsviktige for bier, humler, sommerfugler og andre pollinerende insekter. Likevel har over 90 % av de tradisjonelle blomsterengene i Norge forsvunnet de siste 100 årene, hovedsakelig på grunn av endringer i landbruk, gjødsling og nedbygging (Artsdatabanken, 2021).

En enkel og gratis måte å bidra til å snu utviklingen, er å sanke frø fra viltvoksende markblomster og så dem ut på nytt. Det kan gjøres i hagen, ved barnehagen eller skolen, eller i en veiskulder, på en eng, eller andre steder der markblomster vokser vilt (med godkjennelse fra grunneier). Frøsanking gir ikke bare oss mennesker fine blomster å se på, men bidrar også med viktig mat for pollinatorer gjennom hele sesongen. Bruk gjerne gratis skjema for logging av sanking/planting av frø!

Hva trenger man for å sanke frø?

Svært lite! Det man kanskje trenger mest av er tid og tålmodighet. Utstyrsmessig er det nok med en saks eller lommekniv for å enkelt plukke blomstene. Det er lurt å samle frøene i kaffefilter, papirposer eller konvolutter med tanke på fuktighet. Frø skal være tørre. Ellers trenger man bare en penn for å merke valgt beholder med art, og gjerne stedet de er plukket.

Tips for å sanke frø

For å få mest mulig levedyktige frø, er det viktig å sanke på riktig tidspunkt. Vent til blomsten er avblomstret og frøene lett slipper eller rasler i kapselen. Det er også viktig at man kun sanker fra steder med rikelig bestand, og aldri fra sjeldne arter. Ikke riv opp hele planten, ta bare frøstanden. Dette er litt av grunnen til at man bør ha med seg en saks eller lignende redskap, for å unngå å dra opp røtter. La frøene ettertørke, og oppbevar dem tørt og mørkt frem til såing.

Når er frø klare til å sankes?

Det er ikke alltid opplagt når en plante er "ferdig" med blomstring og klar til frøsanking. Frøene er modne når blomsten har visnet og frøstanden har begynt å tørke. Hos mange arter kjenner du det på at frøene rasler inne i kapslene eller slipper lett når du rister på dem. Hos blomster som danner åpne frøhoder, som prestekrage og blåklokke, kan du se at frøene har fått en mørkere farge og løsner fra blomsterbunnen. Sanking bør helst gjøres på en tørr dag, slik at frøene ikke mugner under ettertørking. Vent heller litt for lenge enn for kort – umodne frø spirer dårlig.

Gode arter å sanke frø fra

Her er forslag til vanlige, viltvoksende blomster med ulik blomstringstid, slik at du kan sanke i flere omganger og legge til rette for blomstring gjennom hele sesongen. Ved å velge arter med ulik blomstringstid forlenger du ikke bare det visuelle inntrykket, men sikrer også kontinuerlig tilgang på nektar og pollen for pollinatorer. Dette er avgjørende for at insektene skal overleve og kunne gjøre jobben sin i naturen. Flere av disse artene er lett tilgjengelige, enkle å kjenne igjen og tilpasset norske vekstforhold (Plantevernleksikonet).

  • Mai-juni: Vårpengeurt (Noccaea caerulescens), Tusenfryd (Bellis perennis), Engfiol (Viola canina), Prestekrage (Leucanthemum vulgare)
  • Juni-juli: Rødkløver (Trifolium pratense), Tiriltunge (Lotus corniculatus), Engsmelle (Silene vulgaris), Skogstorkenebb (Geranium sylvaticum)
  • Juli-august: Blåklokke (Campanula rotundifolia), Blåknapp (Succisa pratensis), Ryllikk (Achillea millefolium), Gullris (Solidago virgaurea)

Det finnes mange flere arter enn disse, og utvalget vil variere lokalt ut i fra hvor man bor i landet. Det samme gjelder blomstringstiden. Her er det lurt å sjekke lokale kilder for hva som er best egnet å sanke frø fra, samt å så, der man bor!

Prosjekt for å sanke frø og så blomstereng. Redd pollinatorer og bevar det norske kulturlandskapet. Uteskole og naturfag.

Arter vist fra øverst til venstre: Engsmelle, tusenfryd, skogstorkenebb, ryllik, gullris, engfiol, prestekrage, blåknapp, tiriltunge, prestekrager, blåklokke, hvit kløver, rød kløver og vårpengeurt.

Tips for såing av frø

Velg ut et område ved barnehagen, skolen eller hjemme. Finnes det egnede steder som har dårlig vegetasjon, kanskje bare gress eller strå? Så helst på høsten (oktober) slik at frøene får naturlig kuldebehandling og planten vil klare seg bedre videre. Bruk et magert jordlag uten gress om mulig, eller fjern torva i et lite felt. Det er ikke nødvendig å gjødsle, markblomster trives i næringsfattig jord. Trykk frøene lett ned i jorda, men ikke dekk dem for mye. Vann lett etter behov. Hvis ønskelig er det også fint å så frøene på våren hvis man har sanket året før. Dette blir uansett et prosjekt der man må sanke frø i en sesong, tørke dem, og så mot neste sesong. Det er også mulig å bestille gratis frø fra WWF!

Hvorfor skal man bruke tid på å sanke og så frø?

Dette er et bærekraftsprosjekt i praksis! Ved å sanke og så frø av markblomster, bidrar man aktivt til å bevare artsmangfoldet i et truet økosystem og sikrer kontinuerlig mattilgang for bier, humler, sommerfugler og andre pollinerende insekter. Mange av disse artene er helt avhengige av blomsterenger for å overleve, og vår innsats kan utgjøre en forskjell. Samtidig gjør man en verdifull innsats for å ta vare på norsk naturarv og landskapstyper som har vært viktige for både matproduksjon og biologisk mangfold i generasjoner. Frøsanking er dessuten en konkret, meningsfull aktivitet som kan engasjere barn og unge innen emnene naturkunnskap, bærekraft og det å ha respekt for liv i alle former.

Velg dere ut et lite område og begynn smått! Del frø med andre, lag gjerne et frøbibliotek. Sjekk også om folkebibliotek i nærheten har frø! Man kan lage et skilt som viser hva man har sådd, samt observere hva som vokser til, og hvilke insekter som kommer på besøk. 

Det finnes en rekke relevant undervisningsmateriell for å støtte i dette arbeidet, både når det gjelder insekter, pollinering, fotosyntesen, vår/vårblomster/vårtegn.

Prosjekt for å sanke frø og så blomstereng. Redd pollinatorer og bevar det norske kulturlandskapet. Uteskole og naturfag.

Legg igjen en kommentar