Materiell egnet for ungdommer og voksne
Malimo har mye fokus på å tilpasse materiell med kompetansemål fra grunnskole slik at det også er egnet for eldre elever og voksne. I denne artikkelen skal du få en enkel oversikt slik at du kan finne det du trenger. En stor fordel med å arbeide i serier er at når du først finner noe som treffer akkurat dine elever godt, så finnes det mer! Hvis du er på jakt etter noe spesielt kan du gjerne ta kontakt.
Visuelt egnet materiell for ungdommer og voksne
Malimo lagde opprinnelig materiell først og fremst rettet mot begynneropplæringen, og for tilpasset opplæring av mellomtrinnselever. Det er en stor forskjell på en seks- eller sjuåring, og en som snart er tenåring. Svært mange elever har behov for materiell med kompetansemål fra lavere nivå. Faglig utvikling er ikke knyttet til alder. Det ble derfor startet et arbeid med å tilpasse stoffet til mellomtrinnselever. Det er det samme som nå skjer med tanke på ungdomsskoleelever, videregående elever og voksne som av ulike årsaker er i en opplæringssituasjon. Mye materiell brukes i GNO, i voksenopplæring, og for eksempel med slag- og demenspasienter. Hovedkjernen av materiell er knyttet til kompetansemål fra 1.-7.trinn, nå med visuell tilpassing for eldre elever.
Materiell type A og type B
Vi bearbeider stoffet og deler det inn i "Type A" og "Type B" når det er illustrert med tegninger. Type A er visuelt sett er egnet for barnehagebarn og småtrinn, mens B er egnet for eldre barn, ungdommer og voksne. Aktuelle kompetansemål holder tilnærmet likt nivå. Ofte kan det være noen ordvariasjoner, men essensen er den samme.
Flere serier er fotobaserte, og da skiller vi ikke inn i typer. De er egnet for alle.
Det visuelle påvirker motivasjon for læring
Vi ser at yngre barn ofte trekkes til Type A-materiell, men kan også gjerne bruke Type B. Ungdommer og voksne derimot er mer følsomme for at materiellet fremstår barnslig, og vil som oftest ikke ha motivasjon for å arbeide med Type A. Alt materiell er ikke ferdig tilpasset, dette er en stor og krevende prosess når vi har over 3000 opplegg - men det er allerede mye å velge i! Se noen eksempler under.
Hvis du kommer over materiell du ser er egnet nivåmessig, men det er uegnet visuelt sett, kan du gjerne ta kontakt. Vi har ofte muligheten til å prioritere rekkefølgen på hvilket materiell som bearbeides først.

1: Samtalekort og par, ting, tema A. 2: Samtalekort og par, ting, tema B. 3: Pocket charts alfabetord med dyr, tema A. 4: Pocket charts alfabetord med dyr, Tema B.

1: Begrepstrening med tematavler og spill, bondegårdstema type A. Bilde 2 viser samme i type B. 3: Samtalekort med par, tema matvarer, type A. Bilde 4 viser samme i type B.
Oversikt materiell
Her får du en listeversjon av materiellet med lenker til å lese mer om stoffet.
- Norsk språkkurs - utviklet med grunnleggende grammatikk. Egnet for bruk i ordinær undervisning barnetrinn, med malverk og layout egnet også for ungdommer og voksne som skal lære seg det samme. BM og NN.
- ADL-serien for livsmestring utvikles i samarbeid med spesialpedagog på tilrettelagt avdeling vgs. Serien passer visuelt for alle aldre og tar for seg emner innen livsmestring, livet fra A til Å på en strukturert måte. BM og NN.
- Begrepskort og spill er en serie med kort som bygger opp begrepsforståelse rundt et gitt tema. Forklaringene er ikke nødvendigvis "leksikonforklaringer", men med mest mulig vanlige ord slik at man skal forstå handlingen, objektet o.l. som kortet viser. Begrepene blir forklart i kontekst av overordnet tema, ikke nødvendigvis frittstående. Illustrasjonene er type B, egnet for alle aldre. BM og NN.
- Samtalekort og bøker er utviklet med tanke på variert muntlig aktivitet. Uttaleøving, begrepsforståelse. Kan også brukes som grunnlag for skriving. Type B egnet for alle aldre. BM, NN, ENG.
- Begrepstrening med tematavler og spill der type B er godt egnet for alle aldre. Tema varierer fra f.es bondegård, kroppen og matvarer, til språklig orienterte tema med f.eks b-lyd, d-lyd osv. BM, NN, ENG.
- Bygge ord - bildekort, ordkort og bokstavkort som man kan bygge ord med. De er formatmessig tilpasset pocket charts (plastmapper/lommer på veggen), men brukes like fint på bordet, gulvet eller ute i naturen for den del. Ordforrådsarbeid der type B er egnet for de fleste aldersgrupper.
- Lesekort FAKTA - egnet for alle, fotobasert. Emner fra samf, nat, KRLE og verden rundt oss. Påstander sant/usant. Hefteform og kortform. BM, NN og ENG.
- Leseglød - tre nivå, fra ca. 3.trinn og oppover. TPO etter mellomtrinn. Inkl. faktakort, faktaark og quizkort. Emner fra samf, nat, KRLE og verden rundt oss. BM, NN og ENG.
- Lesebok FAKTA - sju nivå fra snakkebok nivå 0 for alle og opp til nivå 6 som er lettlest u.trinn. Tema om sesongstoff + samf/nat/KRLE. Quizkort inkl. BM, NN og ENG.
- Klasselesekurs - egnet for bruk i hel klasse, både hvis man har elever som har gjennomført intensive lesekurs (står også forklart i samme link) og ellers i ordinær undervisning der det er behov for tilpassing. Leksjoner fra samf, nat og KRLE. BM og NN.
De aller fleste leseserier på Malimo er LIKS-beregnet, noe som gjør det enda enklere for deg å finne mer stoff på riktig nivå for hver enkelt elev.
Eksempler fra serier
Eksempler fra ADL-leksjon A1: På kjøkkenet:
Eksempler fra Norsk språkkurs:
Eksempler fra Leseglød-serien, leksjonen om samer (to første bilder) og Lesekort FAKTA (tre siste bilder):
Eksempler fra klasselesekurs (første bilde) og Lesebok FAKTA ulike leksjoner (fire siste bilder).
Har du tanker, ønsker, innspill, forslag? Ta gjerne kontakt på [email protected]!